Publicerad 7 februari 2015

SOK avråder från generell användning av kosttillskott

SOK:s uppdrag är att bidra till konkurrenskraftiga svenska OS-trupper. Som en viktig del i detta arbetar SOK:s resursteam för att optimera kost, vätska och återhämtning i relation till träning och tävling.

Grunden här är varierad och väl sammansatt kost som ska innehålla tillräcklig energimängd och täcka behovet av samtliga näringsämnen vid den ökade omsättningen som följer med hård fysisk belastning. Vid mycket högt energibehov och hög arbetsintensitet kan energitillskott, så som spordrycker eller energibars, rekommenderas som ett komplement till kosten. Finns det en medicinsk indikation, vilket ytterst sällan föreligger, kan vitaminer och mineraler rekommenderas under individuell rådgivning.

Produkterna ska inhandlas från svenska apotek för att eliminera risken för kontaminerade produkter som kan ge upphov till så kallad misstagsdoping. SOK avråder från generell användning av kosttillskott.

- SOK:s resursteam gör alltid en individuell utvärdering, både med matdagbok och medicinsk undersökning, för att bedöma om en aktiv i Topp- och talangprogrammet är i behov av justeringar i kostens upplägg eller sammansättning samt om eventuella tillskott av vitaminer eller mineraler behövs, säger SOK:s kostrådgivare Linda Bakkman.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper