Publicerad 3 januari 2015

Bach i topp för andra året i rad

IOK-presidenten Thomas Bach toppar nyhetsbrevet Around the Rings lista över den olymipska rörelsens mest inflytelserika personer och därmed också världens mest inflytelserika idrottsledare.

Thomas Bach, 61, den mest inflytelserika idrottsledaren inom olympiska rörelsen och därmed också i världen. Foto: IOK

Under 2014 såg Bach till att Agenda 2020 kom på plats. Agenda 2020 kommer förändra IOK:s arbete i grunden med ett flertal förändringar i det dagliga arbetet. För Bach gäller det att under 2015 se till att de föreslagna reformerna också genomförs.

Förändringar som kommer innnebära IOK:s affärsmässiga arbete liksom anökningsproceduren för att söka sommar- och vinterspel, valet av olympiska sporter på OS-programmet och sättet på hur IOK är organiserat.

Vid den extra IOK-kongressen i december antogs enhälligt 40 rekommendationer på förändringar som nu ska genomföras. Med det enhälliga beslutet i ryggen har Bach alla förutsättningar för att rekommendationerna kan genomföras snabbt och effektivt.

Närmast på agendan för Bach står att se till att ansökningsproceduren för spelen 2024 kommer på plats. Ansökningsproceduren kommer att starta redan under 2015. Samtidigt kommer de rekommendationer för hur spelen 2018 i PyeongChang 2018 och Tokyo 2020 vad gäller hållbarhetslösningar och utnyttjande av redan existerande arenor att kunna komma ändra på de två oreternas upplägg av spelen.

Ytterligare en stor reform är beslutet om att starta en olympisk TV-kanal. 2015 kommer bli ett viktigt och kritsikt år för utvecklingen av den nya TV-kanalen. Bach har också betonat vikten av att arbeta tillsammans med de olika ländernas regeringar samtidigt som IOK måste hävda idrottens självbestämmande gentemot politiskt inflytande på den olympiska rörelsen.

Bach har sedan han blev IOK-president 2013 träffat en mängd regeringschefer och förklarat nyttan av för länder och städer av att arrangera olympiska vinter- och sommarspel.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper