Det svenska beachvolleylaget Simon Berg och Björn Dahl i Aten 2004. Foto: TT

Publicerad 1 januari 2015

Volleybolls olympiska historia

Volleyboll utvecklades som ett mindre ansträngande alternativ till basket. Idrotten blev snabbt populär och gjorde olympisk debut 1964.

Volleybollen uppfanns 1895 av William G Morgan, en student på Springfield College i USA. På samma college hade man bara några år tidigare uppfunnit basketen. Morgan kallade då sporten för "Mintonette", men efter att en lokal professor noterat att bollen blev spelad på "volley" över nätet så döptes sporten nästan omedelbart om till Volleyboll.

Idrotten växte snabbt i popularitet och spreds runt världen, bland annat till Asien. Under 1900-talets första 20 år utvecklades sporten snabbt, en specialdesignad boll användes, sex-manna lag blev standard och maxregeln med tre träff inom laget infördes.

Idag spelas volleyboll på en spelplan om 18x9 meter, indelat i två lika stora delar som skiljs åt av ett nät. Näthöjden är 2,43 m för män och 2,24 m för kvinnor.

Beachvolleyboll dök upp under 1920-talet i Santa Monica, USA. Det började som ett familjenöje men blev snabbt en sport som spreds över världen. Den första officiella två-mannaturneringen spelades 1947.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper