William Grut under skyttemomentet i London 1948. Foto: IOK:s arkiv

Publicerad 1 januari 2015

Modern femkamps olympiska historia

Enligt legenden har sporten Modern femkamp sitt ursprung i Frankrike under 1800-talet då en ung fransk kavallerist fick i uppdrag att rida iväg med ett meddelande.

Han red genom terrängen i fiendeland och stötte på en fiendesoldat som utmanade honom med sitt dragna svärd. Fäktduellen vann den unge kavalleristen men hans häst blev skjuten av fienden. Men han tog snabb revansch genom att med ett enda skott skjuta ned soldaten som dödat hans häst. Kavalleristen fortsatte sitt uppdrag genom att springa och simma över en flod för att kunna leverera sitt meddelande. Sporten modern femkamp var född - i varje fall enligt legenden.

Den antika femkampen bestod av löpning, hästhoppning, spjutkast, diskus och brottning. Den moderna femkampen, som har arrangeras i de moderna spelen innehöll grenarna pistolskytte, fäktning, simning, ridning och löpning.

Jaktstart med löpskytte avgör

Från och med 2009 inleds tävlingen med fäktning och fortsätter med simning och ridning (banhoppning) där de tävlande får poäng efter resultatet i de olika grenarna.

Poängsumman ligger till grund för deltagarens startposition i den sista grenen som är en kombination av grenarna löpning och skytte, så kallad Combined Event. Grenen består av löpning 3 x 1000 meter samt 3 x 5 skott skytte mot elektroniska mål. Combined event genomförs med jaktstart vilket innebär att ledaren efter tre grenar startar först och den som passerar mållinjen först är segrare i tävlingen.

Olympisk historia

Baron Pierre de Coubertin såg till att sporten kom med till spelen i Stockholm 1912. Fram till 1992 avgjordes femkampen under fyra eller fem dagar. I Atlanta 1996 avgjordes tävlingen under en enda dag och det formatet har använts sedan dess.

Under första Världsungdoms-OS i Singapore 2010 användes laserpistoler under skyttemomenten i kombinationsgrenen istället för traditionella luftpistoler för första gången i en officiell internationell tävling. Samma pistoler användes också under OS i London 2012. Laserskyttet introducerades av både säkerhets- och miljöskäl.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper