Alexandra Nilsson och William Young Shing överst på prispallen i skicross mixed på ungdoms-OS i Gangwon 2024, silver till USA (Walker Robinson/Morgan Shute) och bronset till Schweiz (Lorenzo Rosset/Valentine Lagger). Foto: OIS

Publicerad 24 januari 2024

Nytt svenskt guld i skicross

Skicrossåkarna William Young Shing och Alexandra Nilsson tog guld i lagtävlingen vid världsungdoms-OS i Gangwon. De vann efter en dramatisk dag i backarna.
- Det var sjukt känslosamt att få vinna tillsammans, säger Alexandra Nilsson.

Det var två svenska lag som var på väg mot final i skicrossbackarna i Sydkorea. Men det blev krasch i sista hoppet för laget med Måns Abersten (brons individuellt) och Uma Kruse Een (guld individuellt).

- Jag låg först i semifinalen när Måns och amerikanen krokade ihop på sista hoppet. När jag vände mig om efter mål hade Måns kraschat och amerikanen åkte i mål på en skida, berättar William Young Shing.

Måns fick vård medan finalfältet blev klart. William var först ut i finalen, där Sverige ställdes mot USA, Tyskland och Schweiz.

- Jag lade mig som tvåa i starten och höll den placeringen in i mål bakom killen som vann individuellt. Det gav ändå Alexandra ett skapligt utgångsläge, berättar William.

William Young Shing och Alexandra Nilsson i målområdet efter guldet i skicross mixed på ungdoms-OS i Gangwon 2024. Foto: OIS.

Peppad av Uma

Uppe på start fick Alexandra viktig pepp av Uma Kruse Een.

- Jag och Uma skulle ha haft en gemensam taktik i finalen, men efter att Måns kraschat så kom Uma fram till mig och sade att ”nu är det bara att gasa, nu vinner du det här”.

Och gasade gjorde hon. Alexandra körde snabbt ikapp försprånget som amerikanskan Morgan Shute hade och tryckte sig förbi på insidan efter halva finalloppet.

- Jag bara tacklade i väg henne. Sedan så jag inte hur långt efter hon var – så jag bara körde på. Jag var så mör i benen när vi kom till målhoppet.

Alexandra lyckades hålla undan och tog guld med en sekund och 35 hundradelars marginal till USA.

- När jag kom i mål var jag så lättad. Jag bara skrek rakt ut av glädje. Både jag och William var så sjukt känslosamma.

Alexandra Nilsson korsar mållinjen först i finalen av skicross mixed på ungdoms-OS i Gangwon 2024. Foto: OIS.

Medaljer i EYOF

William och Alexandra tog båda medaljer vid Europaungdoms-OS förra året – och båda blev femma i de individuella loppen i Sydkorea i går.

- Jag och William är ju kompisar sedan lång tid tillbaka och hade verkligen siktat på det här. När vi blev femma i går så surade vi hela vägen hem till byn. Men den sorgen förbyttes till lycka nu, säger Alexandra.

- Målet var att ta guld här i Sydkorea. Jag och Alexandra har ju tidigare fått silver och brons på Europaungdoms-OS, sägger William.

De svenska skicrossåkarna kan nu lämna Sydkorea väldigt nöjda. Laget har tagit två guld och ett brons, hälften av de sex medaljer som Sverige tagit hittills under spelen.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper