Guldmedaljören i 100 m fjärilsim Emmy Hällkvist och bronsmedaljören på 2000 m hinder Majken Söderlund Larsson. Foto: SOK.

Publicerad 27 juli 2023

Emmy vann guld i ungdoms-OS – brons till Majken

Simmaren Emmy Hällkvist tog Sveriges första guld i ungdoms-OS när hon vann 100 meter fjäril. Det var Emmys andra medalj under spelen i Slovenien.
Samtidigt ordnade Majken Söderlund Larsson Sveriges tredje medalj genom att ta brons på 2 000 meter hinder.

Emmy Hällkvist gick in i finalen på 100 meter fjäril som favorit efter att ha varit snabbast i både försök och semifinal. Emmy startade starkt och ledde vid vändningen – men bara med fyra hundradelar. Hon blev lite utmanad av tyskan Alina Baievych in mot kaklet, men den 15-åriga svenskan höll säkert undan med 34 hundradelars marginal.

Under minuten

Guldtiden blev stiliga 59,91, det enda loppet som någon tjej gjorde under minuten i fjäril under spelen i Maribor.

- Jag vill komma under minuten. Det var mitt mål med loppet. Jag hoppade i och ville känna ”flow.” Jag gjorde precis som vanligt – fast lite snabbare, säger Täbysimmaren, som i tisdags tog Sveriges första medalj i Europaungdoms-OS genom att ta silver på 100 meter frisim.

- Jag var överraskad över silvermedaljen på 100 fritt. Men på fjäril hade jag hoppats på en medalj, jag tog ju ändå silver på ungdoms-OS förra året. Men jag blev väldigt glad när jag såg att det blev guld, säger Emmy Hällkvist, som har en distans (50 m fritt) kvar att simma i ungdoms-OS.

Brons efter personbästa

Majken Söderlund Larsson var offensiv från början av hinderloppet och låg ut på andra varvet med i den tätgrupp på fyra löpare som lämnade det övriga fältet. Då tjeckiskan Jarosova drog i hårt tempo så splittrades fältet, och Majken gick med i rygg på norskan Andrea Nygaard Vie under slutvarven.

Jarosova vann i överlägsen stil på tiden 6.23,58, medan norskan tog silvret på 6.33,99. Majken pressade sig till det sista och nådde mållinjen på nya personliga rekordet 6.36,01. Den 16-åriga Hällelöparen hade drygt sju sekunder ned till fjärde plats.

- Det känns skitbra. Roligt lopp och riktigt kul att det gick snabbt! Bronsmedalj var bättre än vad jag vågat hoppas på, men ändå synd att jag inte slog norskan, säger Majken om medaljloppet.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper