Carolina och Patrik Klüft blir ledare och kontaktpersoner för SOK:s och Svensk Friidrotts nya satsning på unga talanger. Foto: TT.

Publicerad 25 april 2022

Klüft leder Friidrottens olympiska offensiv

Nu startar Friidrottens olympiska offensiv – en satsning som ska hjälpa juniorer att nå världselit för seniorer. Satsningen leds av Carolina och Patrik Klüft, och är ett samarbete mellan Svensk Friidrott och SOK.
– Vi ser mycket fram emot detta ärofyllda uppdrag, säger Carolina Klüft.

Nu lanseras Friidrottens olympiska offensiv. Det är en juniorsatsning som Svensk Friidrott gör tillsammans med Sveriges Olympiska Kommitté. Satsningen vänder sig till aktiva med tränare som har ambitionen att ta steget från juniorelit till världselit för seniorer.

– Vi hoppas kunna stötta framtidens friidrottare till att lyckas på idrottsbanan och samtidigt må bra som individ och känna sig trygg i laget. Vi hoppas att våra erfarenheter både som aktiva själva och ledare i olika sammanhang ska kunna vara till nytta för aktiva i denna satsning, säger Carolina Klüft.

– Jag är oerhört glad och stolt att vi inleder den här satsningen med SOK. Att ta steget från framgångsrik junior till att etablera sig som senior är tufft för många. Det här ska ge de aktiva och tränare hjälp att lyckas med detta, att förverkliga sina målsättningar, säger förbundskapten Kajsa Bergqvist.

På läger i Montenegro

Aktiva och tränare som ingår i Friidrottens olympiska offensiv kommer att åka på två utlandsläger per år tillsammans med aktiva som tillhör SOK:s stödprogram Topp och Talang. Det första lägret anordnas just nu i Bar, Montenegro, där etablerade svenska världsstjärnor laddar inför sommaren tillsammans med de blågula framtidsnamnen.

Dessutom kommer det att erbjudas utvecklingsträffar samt uppföljning och stöd i Sverige. De som är med i gruppen får ta del av SOK:s resursteam med kostrådgivare, prestationspsykologer och träningsrådgivare. Slutmålet är att optimera de aktivas möjligheter för att nå sin fulla potential med en vision om medaljer på framtida OS.

– Vi på SOK vill att unga aktiva ska kunna ta kommandot över sin satsning mot världstoppen och få de rätta förutsättningarna att göra det, säger SOK:s sportchef Thomas Engdahl.

– När jag var aktiv hade vi något som hette ”Elitidrottsskolan”, som påminner om det här även om den satsning vi gör nu är betydligt mer framåtlutad och offensiv. Det betydde enormt mycket för mig och min tränare att kunna utbyta erfarenheter med andra, och bygga en stark gemenskap, säger Kajsa Bergqvist.

Carolina och Patrik Klüft kontakter

Det är inte vilka som helst som blir ledare och kontaktpersoner för Friidrottens olympiska offensiv: Carolina Klüft och Patrik Klüft. Carolina har en otroligt framgångsrik karriär som aktiv med OS-guld, fyra VM-guld och fyra EM-guld (inne och ute) som facit. Så även Patrik med medalj både på VM och inomhus-EM.

– Jag är så glad att få in Carolina och Patrik som ledare. De står för så mycket kompetens och engagemang, säger Kajsa Bergqvist.

För att komma med i gruppen ska man ha placerat sig topp-8 under säsongen 2021 på EM eller VM för ungdomar (plus två extra platser). De som kommit med i gruppen är garanterade plats i två år om den aktiva fortsätter att satsa. En dålig säsong på grund av skada eller sjukdom betyder inte att man tappar sin plats. De uttagna är aktiva födda 2001-2004. 

Fakta/Aktiva i Friidrottens olympisk offensiv

 • Maja Åskag
 • Gabriel Wallmark
 • Wilma Nielsen
 • Jacob Thelander
 • Elvira Tanderud
 • Hanna Karlsson
 • Olle Hübert
 • Sharmarke Ahmed
 • Emil Millán de la Oliva
 • Johan Claesson
 • Leo Zikovic

Partners

Huvudsponsorer, logotyper