Publicerad 20 april 2022

Första svenskarna uttagna till EYOF

De första svenskarna har blivit uttagna att tävla för Sverige i Europaungdoms-OS i Banská Bystrica i slutet av juli. De fyra uttagna simmarna är Axel Gladher, Hugo Swanson, Emmy Hällkvist och Isabella Nilsson.
– Ungdoms-OS är en viktig tävling för att skaffa sig internationell erfarenhet, säger Henrik Forsberg, truppchef för ungdoms-OS.

Den 16:e upplagan av den europeiska ungdomsolympiska sommarfestivalen kommer att arrangeras i slovakiska Banská Bystrica 24-30 juli. Tävlingen heter European Youth Olympic Festival på engelska och brukar därför förkortas EYOF. De som tävlar är tonåringar, födda 2003-2008.

Flyttat från 2021

EYOF skulle från början ha arrangerats av staden Košice 2021, men både ekonomi och pandemi gjorde att tävlingarna flyttas till i år och med Banská Bystrica som arrangörsstad. Totalt är 48 länder inbjudna att delta, redan i mars tog Europeiska Olympiska Kommittén beslutet att inte tillåta idrottare och ledare från Ryssland och Belarus att delta på grund av invasionskriget i Ukraina.

Tio idrotter

Badminton läggs till på programmet för EYOF 2022, en idrott med som har stor tradition och många utövare i Slovakien. Totalt kommer det tävlas i tio idrotter i Banská Bystrica. Utöver badminton är gymnastik, friidrott, basket, cykel, handboll, judo, simning, tennis och volleyboll med på programmet. Sverige planerar att delta i de sju individuella idrotterna och redan nu är det alltså klart med fyra svenska simmare: Axel Gladher tävlar för Karlskrona, Hugo Swanson för Gävle, Emmy Hällkvist för Täby och Isabella Nilsson simmar för Poseidon.

– EYOF är en viktig tävling för våra unga simmare där de får chansen att tävla mot riktigt bra internationellt motstånd. Vi ser att det är av stor vikt och ett steg på vägen mot en framgångsrik seniorkarriär att medverka på internationella juniormästerskap, säger Carl Jenner, talangutvecklingsansvarig inom Svensk Simidrott.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper