Det svenska landslaget jublar efter att ha säkrat finalplatsen efter förlängningsseger mot Finland. Foto: EYOF.

Publicerad 25 mars 2022

Svenskt silver i ishockey

Sveriges hockeytjejer tog en silvermedalj i ungdoms-OS efter finalförlust mot Tjeckien med 1–2 (0-1, 0-0, 1-0, 0-0, 0-1) efter förlängning och straffar.

Sverige dominerade den första perioden och vann skottstatistiken med 9-6, men det var Tjeckien som tog ledningen. Adela Savovalivova bröt påpassligt på egen blålinje och gjorde inget misstag när hon kom fri med den svenska målvakten Felicia Frank.

I andra perioden fick Sverige avsluta med att spela i numerärt underläge, tre mot fem, i en dryg minut. Men kunde då freda målet.

I tredje perioden fick Sverige chansen i power play och Olivia Sohrner klev fram när lite drygt halva perioden var spelad. Backen Sohrner tog in pucken från kanten, hittade in framför mål och satte kvitteringen till 1-1 mellan benen på den tjeckiska målvakten.

Matchen gick till en mållös förlängning med spel fyra mot fyra och fick till slut avgöras på straffar. Efter tre missade straffar från båda lagen avgjorde Zikmunda Mazancova när hon satte den fjärde straffen för Tjeckien. Sverige lyckades inte sätta sina två sista straffar.

Finland vann bronsmatchen mot Schweiz med 5-1.

Spelarna i de svenska laget som spelat i Europaungdoms-OS är födda 2005 och 2006.