Sveriges hockeytjejer jublar efter mål under Europaungdoms-OS i finländska Vuokatti. Foto: EYOF.

Publicerad 23 mars 2022

Sverige till final efter förlängning

Sveriges hockeytjejer är final i ungdoms-OS efter en dramatisk förlängningsseger mot Finland med 4-3 (1-1, 0-0, 2-2, 1-0).

Finland var i ledning med 3-1 åtta minuter in i den tredje perioden. Men först reducerade Ebba Hedqvist till 2-3 och med knappt sex minuter kvar av ordinarie tid så kvitterade Moa Gustavsson till 3-3.

Matchen fick avgöras via förlängningen och i spel tre mot tre. En minut och elva sekunder in i förlängningen satte Stina Andersson det avgörande målet, framspelad av Moa Gustavsson. Stina tog sig in från sarghörnet och lyfte behärskat in ett backhandskott förbi den finländska målvakten. Stort svenskt jubel utbröt i hallen då den dramatiska vändningen var fullbordad.

I och med förlängningssegern mot värdnationen Finland vann Sverige sin grupp och ställs nu mot Tjeckien i finalen av Europaungdoms-OS. Finalmatchen inleds klockan 12.00 (svensk tid) på fredag.

Resultat, ishockey flickor gruppspel

Finland – Sverige 3-4 (1-1, 0-0, 2-2, 0-1)
Första perioden: 0-1 (05.21) Olivia Sohrner (Emma Rehn), 1-1 (09.50) Pauliina Salonen (Sinna Varjonen).
Tredje perioden: 2-1 (44.56) Pauliina Salonen (Tilli Kärenen), 3-1 (46.23) Sanni Vanhanen (Nella Berg, Tilli Kärenen), 3-2 (48.33) Ebba Hedqvist (Isabelle Leijonhielm), 3-3 (54.35) Moa Gustafsson (Maja Ålenius , Stina Andersson).
Förlängning: 3-4 (61.11) Stina Andersson (Moa Gustafsson).
Skott: 21-23 (5-3, 7-8, 9-12, 0-0).
Utv, Finland: 3x2. Sverige 2x2.