Albin Holmgren, puckelpist, Sara Rask, alpint, Martin Ponsiluoma, skidskytte, Emma Ribom, längdskidor, Felix Monsén, alpint, Linn Svahn, längdskidor, David Mobärg, skicross, Sara Hector, alpint, Kristoffer Jakobsen, alpint och Alexandra Edebo, skicross är nya namn i Topp och Talang från om med halvåret 2020. Foto: SOK

Publicerad 3 september 2020

Tio tar plats i Topp och Talang

SOK utökar stödprogrammet Topp och Talang med tio talanger.
- Positivt att vi får möjlighet att satsa på ytterligare tio unga aktiva mot framtida OS. De får ett behovsprövat och skräddarsytt stöd för att nå världstoppen, säger SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo.

Det är årets talangselektioner och förra säsongens resultat som ligger till grund för uttagningarna. Den globala pandemin gjorde att den stora talangselektionen för vinteridrottare som brukar hållas under våren bara kunde genomföras i begränsad omfattning. I stället hölls den stora selektionen i slutet av augusti på Bosön med de vinteridrottare som respektive förbund nominerat.

Det är slutligen SOK:s sportsliga ledning – verksamhetschef Peter Reinebo samt sportcheferna Carina Skoog, Anders Wiggerud, Glenn Östh, Thomas Engdahl och Henrik Forsberg - som avgör vilka idrottare som får en plats i stödprogrammet.

Stöd för att nå världstoppen

Nya i Topp och Talang är nu längdåkarna Linn Svahn och Emma Ribom, alpinåkarna Sara Rask, Felix Monsén, Kristoffer Jakobsen och Sara Hector, skicrossduon Alexandra Edebo och David Mobärg, puckelpistutövaren Albin Holmgren samt skidskytten Martin Ponsiluoma.

SOK:s ger stöd till cirka 200 idrottare i deras satsning mot världstoppen. Stödet ska gå till att göra en hundraprocentig satsning, oavsett den egna idrottens eller familjens ekonomi. Stödet kommer från SOK:s partners, då Sveriges Olympiska Kommitté inte får något statligt stöd för dessa insatser. Fördelningen av resurser baseras på en individuell utvecklingsplan där den aktive inom tre till sex år ska nå eller finnas i världstoppen i sin idrott. SOK:s roll är att kvalitetssäkra planer och stöd tillsammans med aktiv, tränare och förbund.

Resursteam från SOK

De idrottare som finns med i Topp och Talang ges också möjlighet att dra nytta av SOK:s olika resursteam med ledande experter inom bland annat nutrition, prestationspsykologi, fysrådgivning, medicin samt utveckling (som prestationsanalys/motståndaranalys).

Av de tio finns tre kandidater som främst får stöd mot de närmaste vinterspelen i Peking 2022; Kristofer Jakobsen, Sara Hector och Alexandra Edebo. Övriga sju är en del av en långsiktig satsning som minst sträcker sig över OS i Italien 2026.

- SOK ska bidra till att de aktiva får en satsning som gör det möjligt att nå världstoppen oavsett idrott och vinna medaljer i många idrotter, säger SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo.

Längdskidåkerskan Linn Svahn gör chins i ett gym. Bilden visar när hon är högst i positionen i en chins.

Linn Svahn gör chins under selektionen till Topp och Talang på Bosön under augusti 2020. Foto: SOK

Fakta/Tar plats i Topp och Talang

SOK utökar Topp och Talang med följande tio vinteridrottare:

  • Linn Svahn, längd
  • Emma Ribom, längd
  • Sara Rask, alpint
  • Felix Monsén, alpint
  • Kristoffer Jakobsen, alpint
  • Sara Hector, alpint
  • Alexandra Edebo, skicross
  • David Mobärg, skicross
  • Albin Holmgren, puckelpist
  • Martin Ponsiluoma, skidskytte

Partners

Huvudsponsorer, logotyper