Linn Svahn fokuserar inför fystesterna under SOK:s talangselektion på Bosön. Foto: SOK

Publicerad 25 augusti 2020

Selektion med hopp om framtiden

Emma Ribom och Martin Ponsiluoma inspirerades av alla medaljer som längd och skidskytte tog under de senaste spelen i PyeongChang.

Nu vill de själva in i SOK:s stödprogram Topp och Talang för att ta steget in i världseliten.

Puckelpiståkaren Albin Holmgren laddar inför testet av dips, stöttad av SOK:s fysrådgivare Jörgen Sandberg och Jesper Sjökvist. Foto: SOK

Längdåkaren Emma Ribom och skidskytten Martin Ponsiluoma var två av totalt sex lovande vinteridrottare som under måndagen var på selektionen på Bosön, för att visa att de är värda en plats i SOK:s stödprogram Topp och Talang. Förutom Emma och Martin så kämpade längdåkaren Linn Svahn, puckpisttalangen Albin Holmgren samt skicrossbröderna Erik och David Mobärg. De sex gjorde en rad olika fystester, hade individuella samtal med SOK:s sportchefer och beteendevetare samt en första träff med SOK:s nutritionsexpert Linda Bakkman.

- Det skulle betyda allt att få komma med i Topp och Talang, och kunna få mer hjälp av SOK:s resursteam, säger Martin Ponsiluoma.

Martin hade nio placeringar bland de 15 främsta i skidskyttets världscup under förra säsongen, med en åttondeplats i jaktstart som främsta individuella placering. Han var med i OS-truppen redan i PyeongChang 2018 och var på vippen att få köra startsträckan i laget som vann OS-guld. Nu siktar han mot OS i Peking 2022 – men siktet är inställt även på spelen i Italien 2026.

- 2026 är det stora målet. Då tror jag att jag kommer att vara som bäst. Det vore kul att ha varit med på tre OS, säger Ponsiluoma.

Inspirerad av Ebba

Emma Ribom fick följa spelen i PyeongChang hemifrån, men gladdes och inspirerades av de svenska framgångarna i längdspåren. Givetvis alla guld och medaljer som Charlotte Kalla och Stina Nilsson plockade hem, men också av Ebba Anderssons fjärdeplats i skiathlon.

- Ebba är en nära vän och vi födda samma år, så det var jätteinspirerande att se att hon körde så bra i Sydkorea. Man känner att om hon kan fixa det så kan jag fixa det. Framgång föder verkligen framgång, säger Emma.

Ribom tog själv ett kliv i utvecklingen under förra säsongen då hon slutade nia totalt i Tour de Ski och hade 13 placeringar bland de 16 bästa i världscupen.

- Det skulle vara fantastiskt för min utveckling om jag kunde få stöd av SOK, säger hon.

Försenad selektion

SOK:s vinterselektion hålls vanligen i maj eller juni månad, men det var inte möjligt i år på grund av pandemin. Alpinisterna Sara Rask, Hanna Aronsson Elfman och Ida Dannewitz hade sin selektion redan i våras och i början av september kommer besked om vilka talanger som tar plats i Topp och Talang.

Fokuserat ansikte som grimarserar av ansträngning och en hand som griper i en mätare som mäter gripstyrkan.

Stilstudie på David Mobärg som ger allt i testet Gripen. Foto: SOK

Partners

Huvudsponsorer, logotyper