Richard Brisius, vd för den svenska OS-kampanjen. Foto: SOK.

Publicerad 9 oktober 2018

"Ett steg till mot drömmen om OS och Paralympics 2026”

Internationella Olympiska kommittén, IOK, röstade i dag fram Sverige att bli en av tre kandidater till värdskapet för vinter-OS och Paralympics 2026.
– Hedrande, glädjande och ett steg till mot drömmen om ett vinter-OS och Paralympics 2026. Vi fortsätter nu positivt framåt i respektfullt samarbete med många intressenter i Sverige och i världen, säger Richard Brisius, vd Stockholm 2026 och kampanjledare.

Inför beslutet gav IOK:s styrelse Sverige och Stockholm goda recensioner för sin kampanj och sitt hållbara koncept:
"Stockholm kommer att ha arenor mitt inne i stadens centrum som skulle kunna ge energifyllda tävlingar och lyfta upplevelsen av olympiska spel till nya nivåer", skriver IOK i ett pressmeddelande.

Konceptet är att använda det som redan finns. Att nästan inte bygga något nytt. Och på så sätt skapa en ny typ av vinterspel. Vinterspel integrerade i den infrastruktur som redan finns.

– Du tar tunnelbanan eller cyklar till invigningen på Friends Arena och prisceremonierna blir nedanför Kungliga Slottet, så dit kan många enkelt ta sig. Vi har redan nästan allt vi behöver. Därför kan vi koncentrera oss på andra saker. Som att göra vinterspelen tillgängliga, folkliga och så klart hållbara, säger Richard Brisius.

Sverige har under åren haft flera olika ansökningar för att få spelen till Sverige. Men det arbete som lagts ner under årens lopp har inte varit bortkastat, utan den erfarenhet man fått av tidigare kampanjer kommer nu till stor användning.

– Det ligger över 15 års arbete bakom vår ansökan om ett vinter-OS och Paralympics, många har bidragit. Vad som ur vårt perspektiv är mycket glädjande är att IOK:s sätt att se på ett vinterspel verkligen förändrats under de senaste åren. Vi är glada för dokumentet Agenda 2020 där den olympiska rörelsen mer vill se att de olympiska spelen ska anpassa sig efter städerna de besöker än att städerna ska anpassa sig efter de olympiska spelen. Det tror jag många med mig tycker är positivt, säger Richard Brisius.

Ett viktigt krav i Agenda 2020 är att spelen ska vara hållbara, i alla avseende. Även ekonomiskt. Något som kampanjen för Stockholm 2026 tagit fasta på. Om något redan finns, ska det användas. Ingenting ska skapas bara för spelen. Och det går igenom allt.

– Vi är övertygade om att Sverige och Stockholm kommer att genomföra vinterspel i världsklass. Spel som är hållbara i alla avseenden, inte minst ekonomiskt. De ska inte kräva skattekronor utan tvärtom tillföra värden. Vi kommer inte att behöva göra investeringar i nya arenor eftersom vi i Sverige redan har de tävlingsarenor som behövs. Vi har också de vägar, järnvägar, flygplatser och hotell som behövs, vi behöver nästa inte bygga någonting, säger Mats Årjes, ordförande för Sveriges Olympiska Kommitté, och fortsätter:

– De nya värden avseende hur vinter-OS och Paralympics ska arrangeras samt det faktum att Sverige och Stockholm inte behöver göra tunga investeringar för att arrangera OS och Paralympics betyder att vi kan skapa de mest hållbara vinterspelen, med den lägsta budgeten, på över 30 år. Och jag tror att det är viktigt för hela den olympiska rörelsen, att spelen fångar samtidens värderingar, och hushåller med våra resurser.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper