SOK:s ordförande Hans von Uthmann. Foto: TT

Publicerad 13 oktober 2023

IOK vill utse värdar för spelen 2030 och 2034

IOK:s styrelse har föreslagit att dela ut värdskapet för vinter-OS och Paralympics 2030 samtidigt som spelen 2034.
– Vi välkomnar IOK:s styrelses förslag. Det är bra att vi nu vet vilka spel vi kan vara med och tävla om. Sverige har varit tydliga från början med att vi gärna vi ha spelen 2030, säger SOK:s ordförande Hans von Uthmann.

Internationella Olympiska Kommitténs ordförande Thomas Bach redogjorde för beslutet i samband med IOK:s styrelsemöte i Indien på fredagen. Förslaget om att dela ut 2030 och 2034 samtidigt kommer initialt från IOK:s kommission för framtida vinterspel. IOK:s styrelse, även kallade exekutiva kommittén, har gett grönt ljus till det förslaget som klubbads igenom av IOK:s session i Mumabi senare under helgen.

Tidplanen blir nu att kommissionen för framtida vinterspel föreslår till IOK:s nästa styrelsemöte i månadsskiftet november/december vilka kandidater som ska bjudas in till fas tre i processen, en målinriktad dialog. Det kan vara flera kandidater som bjuds in till både 2030 och 2034.

– Det är upp till kommission för framtida vinterspel, betonade IOK:s ordförande Thomas Bach under dagens pressträff.

När den målinriktade dialogen är i mål ska IOK-ledamöterna under sommaren 2024 besluta om var vinter-OS och Paralympics 2030 och 2034 ska avgöras. Båda spelen utses vid ett och samma möte.

Fokus på hållbara spel

IOK påpekade särskilt under fredagens presskonferens att hållbarhet är i fokus för framtida vinterspel.

– Det finns just nu 15 nationella olympiska kommittéer på tre kontinenter som redan har minst 80 procent av arenorna byggda, med det menas att minst nio av elva arenor finns för att arrangera spelen, sade Thomas Bach vid fredagens pressträff.

Sveriges bud för att få vinter-OS och Paralympics klarar de kraven.

– Ambitionen för OS och Paralympics i Sverige är världens mest hållbara spel där en ny standard för framtiden sätts ekologiskt, socialt och ekonomiskt, säger Hans von Uthmann.

De mest hållbara spelen

Läs mer om SOK:s hållbarhetsplan för vinterspelen 2030:

Hållbarhetsrapporten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper