Olympiadagarna i Östersund 2023. Foto: SOK.

Publicerad 4 september 2023

Olympiadagarna i Östersund

Olympiadagarna var i Östersund under helgen.
- Vi är glada att kunna ta Olympiadagarna även till norra Sverige då vi tidigare haft fler dagar söder över, säger projektledaren Jessica Lindell Vikarby.

Olympiadagarna vill att alla barn ska få chansen att hitta sin idrott. Under helgen i Östersund var fokus på stadsdelen Torvalla som historiskt varit ett föreningssvagt område.

Testa idrotter

I fredags fick 450 elever i årskurs 1-7 från tre olika skolor i området chans att testa idrotter och träffa olympier i Sporthallen i Torvalla samt ute på Råplan. Under lördagen var Olympiadagarna öppna för alla som ville komma och prova på olika sporter. Idrotter på plats var fotboll, streetfotboll, bågskytte, skidskytte, baseball, pickleball, spikeball, dans, karate, innebandy, basket samt styrketräning/gympa med Friskis och Svettis. Material gick att låna via Fritidsbanken.

-Särskilt skidskytte var en succé. Det tilltalar många olika barn då man antingen är tävlingssugen, duktig på att koncentrera sig eller bara nyfiken att lära sig något nytt. Det blir också kopplat med rörelse och puls när barnen får göra upphopp emellan skjutningarna, säger Jessica Lindell Vikarby.

Olympier på plats

Förutom den forna storslalomstjärnan fanns även OS-medaljörer som Walter Wallberg (puckelpist) och Danijela Rundqvist (ishockey) på plats i Östersund.
- Vi hade ett bra samarbete med Östersunds kommun, RF/Sisu och det lokala föreningslivet. Också extra tack till SOK:s partners UNIQLO och Bridgestone som gör att vi kan genomföra dessa dagar helt gratis för alla som vill ska kunna hitta sin idrott, säger Jessica Lindell Vikarby.

Utöver idrotterna fanns även Hej Främling på plats för att visa matlagning för friluftsliv. Det pågick även ett ”bok-OS” samt målning med Kulturskolan.

FAKTA/Olympiadagarna

Olympiadagar har arrangerats av SOK sedan 2011 med mottot ”det finns en idrott för alla – det gäller bara att hitta den”. Barn och ungdomar bjuds in att prova på lokala idrottsföreningars verksamhet med deras lokala ledare och med olympier som inspiratörer.

Omkring 200 000 barn varit med och fått möjlighet att prova på olika idrotter tillsammans med lokala föreningar och svenska olympier.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper