Olympiern Nathalie Larsson som jobbat med Olympiadagarna i många år för SOK:s räkning får under 2023 sällskap av olympiern Jessica Lindell Vikarby. Foto: SOK.

Publicerad 9 december 2022

Olympiadagarna blir fler

Olympiadagarna får ny projektledare. Den före detta alpinåkaren och trefaldige olympiern Jessica Lindell Vikarby blir en del i teamet kring SOK:s framgångsrika inspirationsprojekt för barn och ungdomar som växlar upp inför nästa år.

Alpinåkaren Jessica Lindell Vikarby har varit med på många Olympiadagar genom åren som en av de olympier som alltid finns på plats för att ge barnen en extra upplevelse och olympisk stjärnglans. Hon vet mycket väl vad dagarna betyder för de besökande barnen och nu tar hon över projektledningen efter sin olympiska kollega, före detta skeetskytten Nathalie Larsson som fortsätter att jobba vidare med att arrangera flera av de större eventen.

– Det ska bli jättespännande att få jobba mer med detta härliga projekt. Jag brinner för att nå ut till ännu fler barn och det planerar vi nu för. Vi hoppas kunna utöka antalet dagar rejält under 2023 och även få större geografisk bredd från norr till söder, säger Jessica Lindell Vikarby.

Olympiadagarna 2022 genomfördes i Lidköping, Malmö, Stockholm och Enköping. Foto: Daniel Strandroth (till vänster), övriga SOK.

18 000 besökte Olympiadagarna 2022

Efter några dystra pandemiår kunde Olympiadagarna äntligen åka ut i Sverige igen och bjuda på idrottsfest med olympisk touch. Turnén där barn och ungdomar får prova på idrott med hjälp av traktens lokala idrottsföreningar och olympier gjorde fyra stopp under året. Lidköping fick besök för första gången där idrotten tog över Nya Stadens torg mitt i centrum under två dagar. I Enköping gjordes ett kärt återbesök (nästan nio år sedan sist) och på de stora publikdragarna, Ribersborgsstranden i Malmö och anrika Olympiastadion i Stockholm, var det som vanligt fullt hus. En nyhet för året var att barnen i Stockholm och Enköping kunde springa Lilla Olympialoppet och erövra en fin medalj.

Totalt anordnades nio Olympiadagar som besöktes av drygt 18 000 barn. 57 idrottsföreningar deltog med ledare som hjälpte barnen att testa idrotter både på och utanför det olympiska programmet. Ett 20-tal olympier har också varit med på resan och gjort dagarna till idrottsfester som blir ett härligt minne för såväl barnen som deras föräldrar.

Sju olympier från olika idrotter håller om varandra och ler inne på Stockholms Olympiastadion.

Olympierna Christoffer Sundgren, Frida Nevalainen, Tord Wiksten, Danijela Rundqvist, Fredrik Bergström, Jessica Lindell Vikarby och Simon Pettersson fanns på plats under Olympiadagarna i Stockholm den 9-10 september 2022. Foto: Henrik Kindgren, SOK.

– Det är roligt om man kan vara med och motivera någon eller få någon att vilja satsa på idrott. Det är en dröm i sig egentligen, att få karriären att betyda något för någon annan, säger Simon Pettersson, Länk till annan webbplats. OS-silvermedaljören från Tokyo 2021 som besökte Olympiadagarna i Stockholm.

Olympiadagen är ett projekt som SOK har drivit sedan 2011 med syftet att hjälpa barn hitta till idrottsverksamheter i deras närområde. Totalt har 183 900 barn besökt 246 Olympiadagar sedan starten.

FAKTA/Olympiadagarna 2022

  • Arrangerade dagar: 9 stycken.
  • Besökta orter: 4 stycken; Stockholm, Malmö, Enköping och Lidköping.
  • Deltagande barn: drygt 18 000 stycken plus cirka 2 000 föräldrar.
  • Medverkande föreningar: 57 stycken (Stockholm 12, Enköping 12, Malmö 20, Lidköping 13).
  • Medverkande olympier: ett 20-tal.
  • SOK har sedan starten 2011 genomfört totalt 246 Olympiadagar med 183 900 barn som har fått prova på idrott med hjälp av lokala idrottsföreningar.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper