Samuel Jönsson är klar för final på 400 meter häck vid Europaungdoms-OS. Foto: SOK.

Publicerad 26 juli 2022

Samuel finalklar i Slovakien

Häcklöparen Samuel Jönsson är klar för final vid Europaungdoms-OS i slovakiska Banská Bystrica. Samuel hade med 55,86 den fjärde snabbaste försökstiden på 400 meter häck.

Samuel Jönsson visade fin form när han avstannande tog sig vidare till final på 400 meter häck. Samuel var tvåa i sitt heat, nio hundradelar bakom serben Nebojsa Ilic. Jönsson tog sig till final med en dryg sekunds marginal och hade försökens fjärde bästa tid. Finalen avgörs på fredag kväll.

Obesegrade med racket

De svenska racketsportarna är fortfarande obesegrade i Slovakien. Tennisspelaren Linea Bajraliu vann sin inledande match mot ungerskan Norina Bak-Szabo med 2-1 i set, 6-1, 2-6, 6-2. Senare under tisdagen spelade Linea mixeddubbel tillsammans med Patrik Munkhammar. Det blev säker seger mot Moldavien med setsiffrorna 6-1, 6-0.

Både Romeo Makboul och Sofia Strömwall gick obesegrad genom gruppspelet i badmintonturneringen. På tisdagen blev det seger mot portugisen Santiago Batalha med 21-7, 20-22, 21-8 för Romeo. Sofia segrade i sitt möte med slovenskan Anja Blazina med 21-19, 13-21, 21-18. Under onsdagen inleds slutspelet med åttondel, kvart och semi. Finalerna spelas på torsdag förmiddag.

Närbild på Sofia Strömvall i blå tröja med ett badmintonracket och en boll som flyger iväg åt höger.

Sofia Strömvall som vinner sin grupp i flickornas singelturnering i badminton. Foto: EYOF Banska Bystrica.

Tre gymnaster i mitten och två ledare på varje sida.

Gymnastikkillarna inför mångkampstävlingen, ledare Eddie Olsson, Jacob Söderqvist, Luis Melander, Jonathan Smith och ledare Patrik Löwenborg. Foto: SOK.

Luis bäst i ringar

Gymnasten Luis Il-Sung Melander gick till grenfinal i ringar efter att ha fått högst poäng (13,60) av alla 92 deltagare under tisdagens tävlingar. Luis blev också bäste svensk i allround-tävlingen med 24:e plats. Han fick totalt 75,85 poäng. Jacob Söderqvist slutade 51:a (71,35) och Jonathan Smith 52:a (71,30). Ukrainas Radomyr Stelmach vann på 79,90. I lagtävlingen segrade Italien på 158,75 poäng. Sverige slutade som 16:e lag med 149,50 poäng. Grenfinalerna avgörs på fredag.

En cyklist i Sverigedräkt och en svartgrön biancicykel på kullerstensgator med publik i bakgrunden. Klotter på väggarna bakom.

Gustav Magnusson under tempoloppet på Ungdoms-OS i Banska Bystrica. Foto: EYOF Banska Bystrica.

Tempolopp på stadens gator

Tempoloppen för flickor och pojkar avgjordes mitt i Banska Bystricas centrum på stadens kullerstensgator. Anna Söderqvist inledde för de svenska cyklisterna med att trampa in på en 25:e plats i flickornas tävling. Cat Ferguson från Storbritannien var snabbast runt den 8,4 km långa banan och vann loppet på 12,11,58. Tvåa blev spanjorskan Paula Jessica Ostiz Taco +3,59 efter och bronset gick till Anna Gaborska från Polen +7,52. Anna var 51,19 sekunder från segraren.

De svenska killarna cyklade båda in i mitten av resultatlistan i pojkarnas lopp. Bäst av dem gick det för Gustav Magnusson som slutade 37:a +46,64 från segraren Patryk Goszczurnyj från Polen som vann på tiden 10.47,90. Linus Larsson slutade 42:a +50,14 efter. Silvret gick till Pawel Sumpik från Tjeckien +8,59 och bronset till Storbritanniens Sebastian Grindley +12,05.

Glada supporters som hejade fram Anna Söderqvist i flickornas tempolopp på Ungdoms-OS i Banska Bystrica. Foto: EYOF Banska Bystrica.

I simning blev det ingen final för det svenska laget i den mixade lagkappen över 4 x 100 meter frisim. Laget med Axel Gladher, Hugo Swanson, Emmy Hällkvist och Isabella Nilsson slutade sexa i sitt försöksheat med tiden 4.52,72. Det gav plats 21 totalt.