Publicerad 23 juli 2021

Jämlikt OS invigt - Osaka tände elden i Tokyo

För första gången i den olympiska historien fanns en kvinnlig och en manlig fanbärare - Max Salminen och Sara Algotsson Ostholt för Sverige.
OS i Tokyo invigdes genom att tennisstjärnan Naomi Osaka tände den olympiska elden.

Globala artister enade världens fem kontinenter för att visa att världen och dess aktiva är starkare tillsammans när de olympiska spelen i Tokyo invigdes.

Ett tjugotal aktiva och ledare från den svenska truppen marscherade in på Olympic Stadium ledda av de två fanbärarna seglaren Max Salminen och ryttaren Sara Algotsson Ostholt, båda medaljörer från London 2012 med guld i starbåt och silver i fälttävlan.

- Det var häftigt. Det var min första OS-invigning och att få gå in med flaggan var en stor ära. Framförallt känns det väldigt bra att vi är här och att vi ska få tävla, säger Max Salminen som bar den svenska flaggan tillsammans med Sara Algotsson Ostholt.

Den svenska inmarchtruppen bar med sig det svenska folket på invigningen i form av Svenska Spels specialgjorda flaggor. Foto: SOK

Över huvud taget var invigningen mer jämlik än tidigare. När den olympiska eden svors var det av en representant av varje kön av idrottare, ledare och domare. Den olympiska eden har också omarbetats och fått ett tillägg om inkludering och diskriminering.

Imagine populär vid OS-invigningar

Över hundra miljoner människor världen över fick se ett känslosamt utförande av John Lennons och Yoko Onos Imagine. Kompositören Hans Zimmer tog med åskådaren på en musikalisk resa över världen som startade i Tokyos Olympic Stadium med barnkören Suginami som representerade Asien. De lämnade över stafettpinnen till artister från Afrika, Europa, de amerikanska kontinenterna och Oceanien som alla anslöt på distans. De ackompanjerades med musik från Taikoproject och kören the Synchron Stage Orchestra and Stage Choir.

Tennisstjärnan Naomi Osaka tänder elden. Foto: TT

Det är inte första gången som sången Imagine används vid invigningen av de olympiska spelen, som passar väl in i den olympiska rörelsens budskap om gemenskap, samhörighet, hopp och fred. Några av tidigare framföranden har varit Stevie Wonder (Atlanta 1996), Peter Gabriel (Turin 2006), den engelska barnkören (London 2012) och de koreanska popstjärnorna Ha Hyun-woo, Jeon In-kwon, Lee Eun-mi och Ahn Ji-young (PyeongChang 2018).

Med nu ännu ett framträdande har Imagine fått en naturlig koppling till spelen. Det var trots allt John Lennon själv som var först med att koppla ihop sången med OS i en intervju tre dagar innan sin död. ”Vi är inte de första som säger, ”Imagine no countries” eller ”Give Peace a Chance” men vi för vidare facklan, som den olympiska facklan och skickar den vidare från hand till hand, till varandra, till varje land, till varje generation. Det är vårt jobb”.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper