Otmane Nait Hammou drömmer om att få tävla för flyktinglaget under OS i Tokyo. Han tränar i Västervik och är en av 49 utvalda som ingår i IOK:s särskilda stödprogram för flyktingar. Foto: TT.

Publicerad 20 juni 2020

Flyktingen Otmane drömmer om Tokyo

I Västervik finns en 25-åring med olympiska drömmar. Men Otmane Nait Hammou kommer inte tävla för Sverige – han är flykting och via SOK får hinderlöparen stöd av IOK:s flyktingprogram.
- Jag är enormt tacksam över att jag har fått den här möjligheten att förverkliga min dröm. Jag känner mig som en hel människa igen, säger Otmane.

Otmane Nait Hammou tar sig över vattengraven i samband med VM i Doha 2019. Foto: TT.

Otmane Nait Hammou tar sig över vattengraven i samband med VM i Doha 2019. Foto: TT.

Otmane Nait Hammou flydde från Marocko och kom till Sverige för fyra år sedan. Han har bott i både Malmö, Kalmar och Stockholm, men har under den övervägande delen av tiden i Sverige haft Västervik som sin träningsbas. Han drömmer nu om att bli löpare i världsklass. Otmane var med i VM i ultramaraton under 2017, men har de senaste åren riktat in sig på 3 000 meter hinder. Han var en del av det internationella flyktinglag på fem personer som tävlade i samband med världsmästerskapet i Doha förra året.

Sedan en tid tillbaka finns han även med som en av 49 idrottare som får särskilt stöd av Internationella Olympiska Kommittén (IOK) och dess särskilda stödprogram för flyktingar – Refugee Support Programme.

- Jag är otroligt tacksam att Thomas Bach och IOK har förlängt sitt stöd i ett år till mot OS i Tokyo, säger Otmane.

Hjälp av SOK

Eftersom 25-åringen bor i Sverige är det Sveriges Olympiska Kommitté som hjälper honom att med administration och ansökningar till IOK:s stödprogram.

- Det gör att jag kan fokusera på löpning. Det är första gången i min karriär som jag kan göra det. Jag är väldigt tacksam mot SOK. Sverige har gett mig en fantastisk möjlighet, nu känner jag mig som en hel människa igen och kan leva min dröm, säger 25-åringen.

Uttagning i juni 2021

Otmanes personbästa på 3 000 meter hinder är 8.58,71, satt i juli 2019. En tid som skulle placerat honom som nummer nio på Sverigerankningen för 2019. Den officiella kvalgränsen för att delta i Tokyo är 8.22,00, men då flyktingar inte anses ha samma träningsmöjligheter som andra aktiva kommer IOK att göra undantag för flyktinglaget. Enligt IOK:s presservice kommer IOK:s styrelse (den exekutiva kommittén) att göra sitt urval kring vilka som representerar flyktinglaget i Tokyo senast i juni månad 2021.

- Jag hoppas verkligen jag kommer med. Det vore en dröm för mig. Jag vill vara med och jag siktar på att ta mig till final. Jag vill ge hopp till andra som är i min situation, säger Otmane Nait Hammou.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper