Golfens förbundskapten Katarina Vagndal delade med sig av sina olympiska erfarenheter. Foto: SOK.

Publicerad 21 maj 2019

Coacher med sikte på Tokyo

Med ungefär 430 dagar kvar till invigningen av OS i Tokyo har förberedelserna börjat ta fart. SOK samlade headcoacher i olympiska sommarsporter under tre dagar för att utbyta erfarenheter.
- För oss var OS i Rio en administrativ chock, berättade golfens förbundskapten Katarina Vagndal.

Inför spelen i Rio var det första gången på 112 år som golfsporten fanns med på det olympiska programmet. För Katarina Vagndal innebar det en helt ny process att som förbundskapten plötsligt jobba med sin sports största stjärnor.

- Det fungerade väldigt väl. Våra bästa spelare ville verkligen vara med i OS och vi fick god hjälp av SOK att förstå allt som var annorlunda med ett OS jämfört med en stortävling i golf, sade Vagndal.

- Jag ville att andra skulle fokusera på spelarna och att fokusera på allt kring banan, så jag tog på mig pappersarbetet och det var lite av en administrativ chock.

Med stöd från SOK blev OS-golfen lyckad för Sverige och Vagndal. Henrik Stenson tog silver och stred om en guldmedalj fram till sista green. Inför Tokyo har svensk golf nu ett utbyte med Sydkorea, som är världsledande på damsidan med cirka 100 spelare rankade bland de 300 främsta.

- Där finns många intressanta jämförelser att göra mellan vår modell och deras modell, sade Vagndal.

Under coachträffen, där även paralympiska ledare deltog, låg fokus på att som ledare ge aktiva bästa möjliga stöd det sista året inför ett mästerskap. Sju nyckelområden ringades in med stöd från de utvärderingarna som gjorts de senaste tio spelen. Det gäller kommunikation, upplägg, uttagning, skador, relationer, sammanhållning samt träning och återhämtning.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper