Wadas styrelse föreslår efter en utredning att Ryssland ska stängas av från de två kommande olympiska spelen i Tokyo 2020 och Peking 2022. Foto: TT

Publicerad 10 december 2019

Ryssland stängs av under två OS

Ryssland kommer inte att få delta under sommar-OS i Tokyo 2020 och vinter-OS i Peking 2022. Antidopningsbyrån Wada kom med sitt beslut under måndagen – ett beslut som IOK kommer att följa.
”Det Ryssland gjort är en attack på sporten och en förolämpning mot hela idrottsrörelsen”, skriver IOK angående Rysslands dopningsbrott.

Wadas styrelse föreslår att Ryssland stängs ute från alla stora idrottsmästerskap de kommande fyra åren, det inkluderar förutom två olympiska spel även fotbolls-VM i Qatar 2022. Internationella Olympiska Kommittén (IOK) har redan på förhand gjort klart att man kommer att följa Wadas rekommendation.

Avstängningen gäller Ryssland som land, det finns möjlighet att låta ryska idrottare tävla i OS under neutral flagg – som var fallet i samband med vinter-OS i PyeongChang. Ryssland får inte heller söka kommande olympiska spel och inte heller ansöka om värdskap om andra internationella evenemang under avstängningen, men däremot genomföra vissa evenemang som redan är beslutade.

Sveriges Olympiska Kommitté välkomnar sanktionerna mot Ryssland.

- Straffet mot Ryssland är bra, det svider och det ska svida. Det viktigaste är att de som fuskar inte får tävla. Vi måste värna om de idrottare som är rena och följer reglerna oavsett vilket land de kommer ifrån, säger SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo.

Ryssland har 21 dagar på sig att överklaga ärendet till Idrottens skiljedomstol (Cas).

Partners

Huvudsponsorer, logotyper