Sverige tar åtta guldmedaljer vid OS i Peking 2022. Foto: TT

Publicerad 21 februari 2022

Sveriges främsta vinterspel genom tiderna

Sverige har gjort sitt bästa olympiska vinterspel genom alla tider. Den svenska truppen tog 18 medaljer – åtta guld, fem silver och fem brons – under OS i Peking.
- Vi har överträffat målet och tagit medalj i åtta olika idrotter, säger SOK:s truppchef Peter Reinebo.

Walter Wallberg tog spelens första medalj, guld i puckelpist. Foto: TT

Den 21-årige puckelpiståkaren Walter Wallberg satte tonen redan dagen efter OS-invigningen och bärgade den första svenska medaljen under spelen genom att vinna guld genom både offensiva och i det närmaste perfekta åk. Alpinåkaren Sara Hector fortsatte sin starka säsong med att övertygande köra hem guldet som favorit i storslalom. Hector ledde även slalomtävlingen när hon gick in i den sista branten, då hon i full satsning tyvärr grenslade.

- Både Walter och Sara visade vägen för resten av truppen under den första veckan av spelen. Vi fick en otrolig framgångskänsla i truppen som sedan fanns kvar i alla tre OS-byarna under hela spelen, säger Peter Reinebo.

Nils van der Poel tillsammans med tränarna Johan Röjler och Joel Eriksson. Foto: TT

Nils skrev idrottshistoria

Skridskokungen Nils van der Poel vann dubbla guld efter hundradelsdrama på 5 000 meter och en överlägsen världsrekorduppvisning på den dubbla distansen.

- Nils van der Poels lopp på 10 000 meter kommer för evigt vara ett ögonblick av svensk idrottshistoria, säger Peter Reinebo.

- Nils både frimodiga och målinriktade sätt att ta sig an sin egen uppgift, liksom hans sätt att stötta andra svenska idrottare, smittade av sig väldigt positivt i hela OS-truppen, fortsätter Reinebo.

Samtliga curlingspelare med sina medaljer utom mixeddubbelspelaren Almida de Val. Foto: SOK

100 procent medaljer i curling

Curling tog tre medaljer, ett guld och två brons. Niklas Edin fick äntligen kliva högst upp på prispallen tillsammans med Christoffer Sundberg, Rasmus Wranå, Oskar Eriksson och reserven Daniel Magnusson efter finalseger mot Storbritannien. Lagets trea Oskar Eriksson spelade även hem ett brons i mixeddubbel tillsammans med Almida de Val. Lag Anna Hasselborg var nära en ny OS-final, men fick nöja sig med stark bronsseger mot Schweiz.

- Jag gläds extra mycket åt lag Edin som kämpat för den här guldmedaljen i flera olympiska spel. De fick äntligen visa under ett OS att de är världens bästa herrlag, säger Peter Reinebo. Vi har fantastiska spelare som förhoppningsvis satsar vidare för fullt, så jag tror vi kan vara världens bästa curlingnation i Milano 2026, varför inte genom att då vinna tre guld!?

Elvira Öberg med sina tre medaljer och truppen som är redo för avslutningen. Foto: SOK

Trippel medaljör och fanbärare

Elvira Öberg ledde det svenska skidskyttelandslaget med ett guld och två silver och hon fick också bära den svenska fanan på avslutningsceremonin. 22-åringen var tvåa i sprinten och tvåa i masstarten. Hon körde dessutom hem guldet till Sverige under slutsträckan på damstafetten. I guldlaget ingick även Linn Persson, Mona Brorsson och Hanna Öberg. På herrsidan blev det ett silver genom Martin Ponsiluoma som hade stark skidåkning genom hela OS men i den avslutande masstarten också sköt väldigt bra. Sebastian Samuelsson var som bäst i sprinten där han blev femma.

- Skidskyttet har haft en stark ledar- och servicegrupp kring sig och trots att det var lite kant ut i början av spelen slutade det med succé. Elvira Öberg är en mycket värdig fanbärare, en ung, offensiv och framgångsrik olympier som väl representerar hela OS-truppen, säger Peter Reinebo.

Jonna Sundling och Maja Dahlqvist efter sprintstafetten. Foto: TT

Framgångsrika OS-debutanter

Jonna Sundling blev svensk längddrottning med guld i sprint, silver i sprintstafett och brons i damstafetten. Hon prickade definitivt formen på den höga höjden och avslutade dessutom med att göra sitt starkaste distanslopp någonsin och var endast någon sekund från brons i tremilen. Maja Dahlqvist lämnade också spelen med fantastiska tre medaljer: silver i sprint, silver i sprintstafett och brons tillsammans med Jonna Sundling, Frida Karlsson och Ebba Andersson i damstafetten. Ebba satsade friskt på den avslutande tremilen och låg länge på medaljplats men tappade under sista kilometern och slutade åtta. William Poromaa visade att 21-åringen är ett starkt framtidsnamn med två fjärdeplatser i stafetterna och en fin individuell resultatrad med tre topp-10-placeringar (6-10-9) efter väldisponerade lopp på de mycket krävande banorna.

- Längdåkarna har framtiden för sig, både killar och tjejer kommer att vara ännu bättre i Italien om fyra år. Jag tror definitivt att flera av de som hade framskjutna placeringar här i Kina kommer att ta medaljer 2026, säger Peter Reinebo.

Sandra Näslund efter medaljceremonin i skicross. Foto: TT

Överlägsna Sandra

Skicross bjöd på OS mest överlägsna segrare. Sandra Näslund var överlägsen i seedningsomgången och ledde sedan varje meter av loppen i åttondelsfinal, kvartsfinal, semifinal och final. Erik Mobärg var dessutom nära en pallplats i herrfinalen där han slutade på fjärde plats i finalen efter att ha vunnit ett par av heaten på vägen fram.

- Sandra höll för de stora förväntningar hon hade på sig. Hon var en av spelens mest väntade och värdiga segrare. En makalös uppvisning, både mentalt och tekniskt, säger Peter Reinebo.

Oliwer Magnusson, Henrik Harlaut och Jesper Tjäder kramas efter Henriks brons i big air. Foto: TT

Dubbla medaljer

I freeski blev det två fina bronsmedaljer genom Henrik Harlaut i big air och Jesper Tjäder i slopestyle. Den svenske världsmästaren, och fanbäraren vid OS-invigningen, 21-årige Oliwer Magnusson var nära medalj med en fjärdeplats i big air.

- Den stora glädjen i freeskilaget efter framgångarna var riktigt härligt att se, de har ju gjort flera tidigare försök att nå OS-medaljer och det är förstås oerhört positivt att lärdomar och enträget arbete får bära frukt, säger Peter Reinebo.

OS-truppens andra fanbärare vid invigningen var Damkronornas fyrfaldiga olympier Emma Nordin, vars lag gick till kvartsfinal. Men där blev det klar förlust mot slutsegraren Kanada. Herrlaget Tre Kronor var ett straffdrama mot Ryssland från en final mot Finland som nu blev olympiska mästare. Herrkronorna slutade fyra i OS turneringen, som spelades utan NHL-spelare, genom en förlust i bronsmatchen mot Slovakien.

I snowboard höll Sven Thorgrens satsning på pallen i big air-finalen inte hela vägen och en skadad Niklas Mattsson kunde inte alls göra sig själv rättvisa.

Framtidsnamn i rodel (syskonen Svante och Tove Kohala), konståkning (Nikolaj Majorov och Josefin Taljegård) och backhoppning (Frida Westman) har under Peking 2022 fått viktiga erfarenheter inför framtida OS.

- Den svenska truppen 2022 har präglats av bra tränarskap och ledarskap, samt en fantastiskt god laganda och ett bra prestationsklimat. Trots många svårigheter på grund av pandemin, vilket gav bristande förberedelser och många osäkerheter ända in i spelen, så har planering, förberedelser och genomförande av OS fungerat fantastiskt väl för vår svenska trupp. Ledarnas fina stöttning, både tekniskt och personligt, av idrottarna, medicinarnas kompetenta arbete och SOK-stabens starka serviceinsats har varit viktiga orsaker till det sammantaget mycket lyckade arbetet, framhåller Peter Reinebo.

- Vi har unika idrottare där väldigt många lyckats vara som bäst när det gäller. Den förmågan på grunden av fin och offensiv laganda samt ett bra ledarskap har varit våra framgångsfaktorer under OS i Peking 2022, fortsätter Reinebo.

Nästa olympiska vinterspel avgörs i Italien, Milano-Cortina 2026.

- Jag tror vi kan ha en ännu starkare trupp i vinter-OS till Italien om fyra år. Nyckelfaktorerna är att vi kan skapa resurser för att kunna satsa både på fler unga idrottare i deras väg mot världstoppen och att ännu starkare fortsatt kunna stötta våra toppnamn mot kommande OS med sikte på fler medaljer, avslutar Peter Reinebo.

FAKTA/ Svenska medaljer

GULD
Niklas Edin/Oskar Eriksson/Rasmus Wranå/Christoffer Sundgren, curling
Sandra Näslund, skicross
Linn Persson/Mona Brorsson/Hanna Öberg/Elvira Öberg, skidskytte stafett
Jonna Sundling, längdsprint
Sara Hector, storslalom
Nils van der Poel, skridsko 10000m
Nils van der Poel, skridsko 5000m
Walter Wallberg, puckelpist

SILVER
Martin Ponsiluoma, skidskytte masstart
Maja Dahlqvist/Jonna Sundling, längdskidor, sprintstafett klassiskt
Elvira Öberg, skidskytte jaktstart
Elvira Öberg, skidskytte sprint
Maja Dahlqvist, längdsprint

BRONS
Anna Hasselborg/Sara McManus/Agnes Knochenhauer/Sofia Mabergs, curling
Jesper Tjäder, freeski slopestyle
Maja Dahlqvist/Ebba Andersson/Frida Karlsson/Jonna Sundling, längdskidor stafett
Henrik Harlaut, freeski big air
Almida de Val/Oskar Eriksson, curling mixed dubbel

Placeringar 4-8

Jonna Sundling, längdskidor, 30 km fristil, 4:a
Ishockey herr, 4:a
Erik Mobärg, skicross, 4:a
Hanna Öberg/Elvira Öberg/Martin Ponsiluoma/Sebastian Samuelsson, 4:a skidskytte mixed stafett
William Poromaa/Oskar Svensson, längdskidor sprintstafett, 4:a
Jens Burman/Oskar Svensson/William Poromaa/Johan Häggström, längdskidor stafett, 4:a
Oliwer Magnusson, freeski big air, 4:a
Linn Persson, skidskytte jaktstart, 5:a
Frida Karlsson, längdskidor skiathlon 15 km, 5:a
Sebastian Samuelsson, skidskytte sprint, 5:a
Peppe Femling/Jesper Nelin/Martin Ponsiluoma/Sebastian Samuelsson, skidskytte stafett, 5:a
Martin Ponsiluoma, skidskytte sprint, 6:a
Ebba Andersson, längdskidor 10 km klassiskt, 6:a
Oskar Svensson, längdskidor sprint fristil, 6:a
William Poromaa, längdskidor skiathlon, 6:a
Emma Ribom, längdskidor, sprint fristil, 6:a
Jesper Tjäder, freeski big air, 7:a
Anna Magnusson, skidskytte sprint, 7:a
Ebba Andersson, längdskidor 30 km fristil, 8:a
Jens Burman, längdskidor 15 km klassiskt, 8:a
Sebastian Samuelsson, skidskytte jaktstart, 8:a
Ishockey, dam, 8:a

Partners

Huvudsponsorer, logotyper