SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo inför Sveriges vintercoacher på Yasuragi. Foto: SOK

Publicerad 9 oktober 2020

Coachträff inför OS i Peking

Vinter-OS i Peking invigs den 4 februari 2022. Men förberedelserna går redan nu in i en intensivare fas. SOK har under de senaste tre dagarna haft möten med coacher från vinterförbunden.

Utgångspunkten var en reflektion kring de senaste 20 årens olympiska spel av SOK:s beteendevetare Olle Anfelt. Studien inkluderade Sveriges mest framgångsrika vinterspel hittills, de senaste i PyeongChang 2018, då facit blev sju guld, sex silver och ett brons. Men även om mycket gjordes bra i Sydkorea kan allt göras ännu bättre i Kina.

Förstå utmaningar

Samlingen på Yasuragi utanför Stockholm var den första med fokus på Peking. Bra förberedelser anses var nyckeln för att få samma fina utfall som i PyeongChang.

- Det gäller att förstå utmaningarna som finns med OS i Kina, sade SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo.

En samling människor som sitter utspridda kring runda bord.

Sveriges headcoacher i de olympiska vinteridrotterna på Yasuragi, Stockholm är samlade inför OS i Peking 2022. Foto: SOK

Under veckan så förläste även Tre Kronors förbundskapten Johan Garpenlöv om sin föresats att bygga världens bästa ishockeylandslag. En grundkurs i hur man skapar en vinnarmiljö. Längdskidlandslagets Magnus Ingesson talade om hur man utvecklar individen inuti ett landslag. Byggstenarna där vara att mäta mer och tro mindre.

Byta erfarenheter

Deltagarna diskuterade även hur man relaterar till den pågående pandemin tillsammans med SOK:s läkare Jakob Svanberg samt fick lära sig allt om klimatet och de särskilda snöförhållandena i de kinesiska bergen av SOK:s meteorolog Tomas Mårtensson. Det var även viktiga erfarenhetsutbytet mellan idrotterna.

Sista dagen hölls en uppskattad föreläsning om sömn och återhämtning av Jensen Sleeps sömncoach Sanjay Verma. Jensen är en av SOK:s partners och ska lära ut allt som finns att veta om sömn och återhämtning. Deltagarna fick exempelvis verktyg för att som bäst ställa om kroppen vid jetlag, som en resa österut till Kina ofrånkomligt innebär.

Alpint, freeski, snowboard, puckelpist och kälksport diskuterar lärdomar och förberedelser. Foto: SOK

Partners

Huvudsponsorer, logotyper