Gunilla Lindberg är generalsekreterare för den olympiska världsorganisationen ANOC som arrangerar World Beach Games. Foto: TT.

Publicerad 9 oktober 2019

Premiär för ANOC World Beach Games

Den olympiska världen fortsätter att växa. Till helgen är det premiär för ANOC World Beach Games.
- Vi vill att en ny generation av supportrar ska hitta nya idoler i nya idrotter, säger Gunilla Lindberg, som är generalsekreterare för ANOC - organisationen för världens alla olympiska kommittéer.

Den 11 oktober inleds tävlingarna i den första upplagan av World Beach Games i Doha, Qatar. Drygt 1 200 idrottare från 97 nationer kommer att tävla om 350 medaljer i 13 olika idrotter. Allt kommer att gå att följa via den app som tagits fram för tävlingen kallad AWBG 2019.
- AWBG 2019 har som mål att koppla samman olympiska kommittéer, idrottare och fans från hela världen via ett tryck med fingertopparna, säger Gunilla Lindberg.

Nya grenar


Lindberg är generalsekreterare i både världsorganisationen ANOC samt i Sveriges Olympiska Kommitté (SOK). ANOC ska inte förväxlas med Internationella Olympiska Kommittén (IOK). IOK har bara utvalda medlemmar, som Gunilla Lindberg själv, medan ANOC är en sammanslutning av alla världens nationella olympiska kommittéer. Det är ANOC som arrangerar World Beach Games, som har nya grenar som basket 3x3, skateboard, wakeboard, beachfotboll, klättring, beachhandboll och beachvolleyboll på programmet.

Sverige med i tre idrotter


Sverige kommer att delta i tre idrotter. Det finns ett lag i beachhandboll som innehåller totalt tio herrspelare. Ida Burrows ska tävla i aquathlon, som är strandvarianten av triathlon med löpning-simning-löpning. Dessutom kommer Felix Blomqvist att representera Sverige i vattenskidor hopp.
När tävlingarna i Doha är slut den 16 oktober inleds i stället ANOC:s årliga kongress den 17 oktober. Då delas även ANOC Awards ut till några av årets främsta idrottsprestationer.

Läs mer om ANOC World Beach Games här: www.awbgqatar.com Länk till annan webbplats.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper