Niklas Ekberg och Magnus Jönsson jublar efter segern mot Qatar i bronsmatchen på World Beach Games. Foto: AWBG

Publicerad 16 oktober 2019

Bragdbrons i beachhandboll

Det svenska beachhandbollslaget vinner över hemmanationen Qatar i en bragdmatch och tar Sveriges historiska första medalj på Anoc World Beach Games.

Martin Käck i bronsmatchen mot Qatar. Foto: AWBG

Precis som i kvartsfinal och semifinal så förlorade Sverige den första perioden med 10-16 men växlar upp och vinner sedan den andra med 21-16. Bronsmatchen avgörs alltså på shoot-out där både Sverige och Qatar får full utdelning, två poäng på sina första tre försök. Sverige sätter sen två poäng på sitt fjärde försök och när det är Qatars tur så väljer svenskarna att låta utespelaren Martin Käck stå i det svenska målet. Martin som spelar målvakt i innehandboll hemma i Sverige går ut för att störa Qatars skytt, han går lite för tidigt men lyckas vända och blockera qatarens skott på vägen tillbaka. Med endast en omgång kvar kan Erik Wessberg sätta en en-poängare för att vinna matchen och ta hem bronsmedaljen till Sverige.

Glädjen visste inga gränser. Jesper Knutsson och Martin Käck efter matchen. Foto: AWBG

Martin Käck är den spelare som gjort flest svenska mål under hela turneringen och blir matchhjälte i bronsmatchen. Pivoten Henrik Dahlberg får också ett erkännande när han blir uttagen till turneringens världslag av Internationella handbollsförbundet.

-Det här är otroligt stort för oss. Vi har kämpat enormt mycket för det här och våra förutsättningar hemma i Sverige är inte optimala. Det här är det största vi har varit med om, säger Martin Käck.

-Vi spelade riktigt dåligt i första perioden, vi satte ingenting framåt och då var jag riktigt orolig. Sen hade vi ett bra snack i halvtid och kom ut som ett helt annat lag. I andra perioden satte vi mål på mål och gjorde även räddningar och jobbade järnet bakåt, det fick vi mycket energi av. Det känns ju jätteskönt verkligen. Vi har aldrig tagit en mästerskapsmedalj tidigare. Härligt att få ta den här i Qatar mot Qatar, säger Förbundskapten Heléne Bernhardtz.

Jesper Knutsson, August Elmberg, Henrik Dahlberg, Hampus Dahlqvist, Niklas Ekberg, Martin Käck, Erik Wessberg, Fredrik Sunesson, Magnus Jönsson, Ramus Dovsjö. Foto: AWBG2019

Medalj som gett mersmak

I och med beachhandbollslagets bronsmedalj tar Sveriges trupp en medalj vid den första upplagan av World Beach Games. De övriga svenska resultaten vid spelen är en sjätteplats i vattenskidor av Felix Blomqvist och en 14:e plats i damernas aquathlontävling.

-Vi kan summera ett resultat som är över förväntan. Det här beachhandbollslaget har varit väldigt glädjande att följa. Med tanke på idrottens ekonomiska resurser och väderförhållandena hemma i Sverige så är det ett glatt gäng amatörer som har slagit långt mer storsatsande lag. Och de har varit väldigt proffsiga i hela teamet. Även Felix Blomqvist och Ida Burrows har presterat över förväntan, säger Glenn Östh, den svenska truppchefen.

Ren glädje från Niklas Ekberg efter bronsvinsten. Foto: AWBG2019

Glenn berättar vidare att han även har fått positiva erfarenheter av arrangemanget som sådant och tror att spelen är här för att stanna.

-Ja, jag tror att det kommer leva vidare. Ambitionen från Anoc är att World Beach Games ska arrangeras vart annat år. Vårt beachhandbollslag är nog definitivt sugna på att komma tillbaka. Jag är också imponerad av organisationen här i Qatar, allt har fungerat väldigt smidigt, säger Glenn Östh.

Här är Sveriges resultat i Qatar 2019

Aquathlon

Individuellt, damer: 1) Francisca Tous, Spanien 29,38, 2) Kseniia Levkovska, Azerbajdjan +0,25, 3) Antoenela Manac, Rumäninen +0,39. Sv plac: 14) Ida Burrows +2,09

Beachhandboll

Herrar: 1) Brasilien, 2) Spanien, 3) Sverige (August Elmberg, Magnus Jönsson, Hampus Dahlqvist, Fredrik Sunesson, Jesper Knutsson, Erik Wessberg, Henrik Dahlberg, Niklas Ekberg, Rasmus Dovsjö, Martin Käck)

Vattenskidor

Hopp, herrar: 1) Vladimir Ryanzin, Ryssland 59,9 m, 2) Stepan Shpak, Vitryssland 59,2, 3) Emile Ritter, Chile 59,1. Sv plac: 6) Felix Blomqvist 56,1

Partners

Huvudsponsorer, logotyper