Fransosen Martin Lejeune tog silver i B-boys i Buenos Aires 2018. Här är han under semifinalen. Foto: Ian Walton/OIS.

Publicerad 25 februari 2019

Breakdance kan bli OS-idrott i Paris 2024

Breakdancing, sportklättring, skateboard och surfing föreslås som extra idrotter på OS-programmet i Paris 2024.

Danssporten breakdance gjorde succé på Ungdoms-OS i Buenos Aires 2018 och hoppas nu på debut även på OS. Idrotten är en av de fyra idrotter som organisationen för Paris 2024 föreslår som extra tillskott till spelens tävlingsprogram under en presskonferens i den 21 februari. De övriga tre kandidaterna är sportklättring, skateboard och surfing som alla har gjort sin OS-debut i Tokyo 2020.

Organisationen för Paris 2024 meddelar att det sammanlagt kommer att vara 248 tävlande i de fyra idrotterna och att den totala deltagarsiffran för spelen hamnar under IOK:s gräns på 10 500.

Så här föreslås idrotterna fördelas

  • Breakdance, två event med vardera 16 damer och 16 herrar.
  • Skateboard, fyra event med totalt 48 damer och 48 herrar.
  • Sportklättring, fyra event; speed med 12 damer och 12 herrar, kombinationstävling boulder och lead med 20 damer och 20 herrar.
  • Surfing, två event med vardera 24 damer och 24 herrar.

Tävlingarna i breakdance kommer ha ett liknande format som på Ungdoms-OS i Buenos Aires där de tävlande ställdes emot varandra i ”battles”. Idrotten är stor i Frankrike som är andra nation i världen efter USA när det gäller utövare, enligt nättidningen Inside the Games.

Tävlingsformatet för sportklättring till Paris skiljer sig från det upplägg som finns med på programmet i Tokyo 2020. I Tokyo tävlas i två event (damer och herrar) där medaljerna avgörs i en kombinationstävling av de tre grenarna lead, boulder och speed. Organisationen för Paris 2024 föreslår ett annat upplägg som innebär att speed separeras och blir en egen gren för sig, medan lead och boulder förblir en kombinationstävling.

Inför Tokyo 2020 var första gången organisationskommitteerna fick möjlighet att föreslå nya idrotter till programmet på just deras OS. Tokyo-organisationen valde då in fem nya idrotter, varav alltså tre föreslås även av Paris 2024. Däremot innebär det en kort OS-medverkan för idrotterna karate och baseboll/softboll som finns med Tokyo 2020:s program. Totalt hade 19 av IOK:s erkända idrottsförbund utanför OS-programmet lämnat in anbud om att få delta 2024.

Så här ser beslutsvägen ut för OS-programmet 2024

  • IOK:s program kommission diskuterar förslaget innan de lägger fram sin rekommendation till IOK:s styrelse vid deras nästa möte den 26-28 mars.
  • OS-programmet 2024 beslutas preliminärt vid IOK:s session den 24-26 juni.
  • Officiellt beslut konfirmeras av IOK:s styrelse i december 2020, fyra månader efter OS i Tokyo.
  • Beslutet gäller enbart OS-programmet för Paris 2024 i enlighet med IOK:s Agenda 2020 där ett arrangörsland får möjlighet att avspegla landets idrottskultur och att sätta sin egen prägel på spelen.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper