Publicerad 3 juni 2016

IOK planerar fem nya sporter i Tokyo 2020 

Styrelsen för den Internationella Olympiska Kommittén (IOK) gick den 1 juni ut med stöd för förslaget att lägga till ett paket med fem nya sporter till Tokyo 2020. Om detta beslut går igenom vid det 129:e IOK-mötet i Rio de Janeiro i augusti, så kommer förändringen att vara den mest omfattande förändringen till det olympiska programmet i modern historia.

 

De fem sporterna - karate, skateboard, sportklättring, surfning och baseball/softball - riktar främst till sig mot de unga, vilket är hjärtat för spelens vision för Tokyo 2020. Paketet representerar en kombination av väletablerade och framväxande sporter med en stark popularitet, både i - och utanför Japan. Paketet innehåller lag- och individuella samt utomhus- och inomhussporter, men även urbana sporter med en stark attraktionskraft mot ungdomar.

Paketet med de fem sporterna kommer att skickas in till IOK, för att där bli kärnhändelsen, som får representera rekommendationer för Olympisk idrott. Dessa rekommendationer har sedan tidigare skissats fram i arbetet inför den Olympiska agendan 2020.

Sporterna kommer inte ta ifrån aktiva i existerande sporter. Diskussion runt event programmet, för de existerande 28 olympiska sporterna under OS 2020 pågår och kommer att fastställas av IOK:s styrelse i mitten av 2017.

Organisationskommittén för de Olympiska spelen Tokyo 2020 har lagt fram de nya sporterna som ett svar på den nya flexibiliteten som efterfrågats av den Olympisk Agendan 2020. Denna agenda är en del av IOK's strategiska arbete för den framtida Olympiska rörelsen, med syfte att uppmuntra innovation i de olympiska programmen.

Olympisk agenda 2020 ger framtida värdstäder alternativet att lägga till egna sporter och event att inkludera i deras version av spelen.

Värdestädernas val är inte bindande för framtida spel.

Läs mer på IOCs hemsida Länk till annan webbplats.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper