Längdåkaren Stina Nilsson vann OS-guld i sprint i PyeongChang och är en av de nya ambassadörerna för OS och Paralympics i Sverige 2026. Foto: TT.

Publicerad 3 januari 2019

Fler ambassadörer till 2026

Ytterligare 14 ambassadörer engagerar sig i kampen att få vinter-OS och Paralympics till Sverige och Stockholm 2026.
– Att få uppleva ett olympiskt spel på hemmaplan är det största som en enskild idrottare kan få uppleva i sin karriär. Inget toppar det, säger Stina Nilsson, OS-guldmedaljör i PyeongChang 2018 och nu också ambassadör för den svenska OS-kampanjen.

Stina får medhåll från en annan guldmedaljör i PyeongChang:

– Betydelsen för svensk idrott att få hem spelen till Sverige vore enorm, då ett OS på hemmaplan kommer starta både drömmar och mål, säger André Myhrer, guldmedaljör i slalom.

De nya ambassadörerna är både nuvarande och före detta olympier eller paralympier som gärna ser Sverige som ett värdland för ett vinter-OS – och som är beredda att engagera sig för att det ska bli verklighet.

De 14 namnen är Niclas Rodhborn, rullstolstennis, Agneta Andersson, kanot, Gunnar Larsson, simning, Jonas Bergqvist, ishockey, Ronny Persson, rullstolscurling, Stefan Jansson, rullstolsrugby, André Myhrer, alpint, Stina Nilsson, längdskidåkning, Jonas Jacobsson, sportskytte, Emma Dahlström, freestyle, Sven Thorgren, snowboard, Anna Jönsson Haag, längdskidåkning, Emil Jönsson Haag, längdskidåkning, Hanna Öberg, skidskytte.

Totalt 39 ambassadörer

Totalt finns nu 39 svenska aktiva eller före detta aktiva elitidrottare som engagerat jobbar för att Sverige och Stockholm ska stå som värd för vinter-OS och Paralympics 2026. Samtliga namn finns på www.stockholm2026.se Länk till annan webbplats.. Men det är inte slut med dessa utan ännu fler ambassadörer kommer att presenteras inom en snar framtid.

Debatterar för spelen

Utöver idrottare tar även fler och fler företrädare för svenskt näringsliv ställning för vinterspel i Sverige 2026. Senaste i raden är Visitas vd Jonas Siljhammar, Svensk Handels vd Karin Johansson och Susanne Andersson Pripp, ordförande Svensk Turism. De skriver tillsammans en debattartikel på Dagens Samhälle under rubriken: "OS 2026 - en självklarhet för Sverige". Läs hela debattartikeln här. Länk till annan webbplats.

Stockholm är tillsammans med Milano/Cortina i Italien enda kvarvarande kandidatstad vad det gäller vinter-OS och Paralympics 2026. Var spelen hamnar avgörs under ett IOK-möte i Lausanne under midsommarhelgen 2019.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper