SOK:s sjukgymnast Jörgen Sandberg håller föreläsning för deltagarna i Talang 2022 under lägret på Playitas. Foto: SOK.

Publicerad 9 november 2018

Talanger formas för framtiden

De är utvalda för att lyckas i sommar-OS 2024 eller 2028. Under den senaste veckan har några av svensk idrotts största talanger drillats på Playitas av SOK:s experter.
- Det har känts enormt professionellt att ha alla stödpersoner runt omkring, säger brottningstränare Mikael Pettersson, vars adept Jonna Malmgren nyligen vann guld på världsungdoms-OS.

Träningsmiljön på Playitas får många lovord. Här syns friidrottaren Tilde Johansson. Foto: SOK.

Träningsmiljön på Playitas får många lovord. Här syns friidrottaren Tilde Johansson. Foto: SOK.

Målet med Talang 2022 är att deltagarna ska vara redo för att gå in i SOK:s ordinarie stödprogram Topp och Talang senast 2022, och sedan sikta mot sommarspelen i Paris 2024 eller Los Angeles 2028. På Apollos kompletta anläggning Playitas på Kanarieöarna samlades därför svensk idrotts framtid under veckan 1-8 november. Totalt har 22 aktiva och 20 tränare tillsammans med SOK:s resursteam förkovrat sig i ämnen som fysrådgivning, sjukgymnastik, nutrition och medicin.

- Det har varit en fantastisk vecka för oss. Bara att få prata med en kostrådgivare som vet exakt vad det innebär att behöva gå ned fyra kg i vikt och ändå behöva prestera på toppnivå är ovärdeligt för oss som håller på med en "viktsport", säger brottningstränare Mikael Pettersson, vars adept Jonna Malmgren nyligen vann guld på världsungdoms-OS.

- Vi fortsätter att skynda långsamt framåt med Jonna och det här gav oss bekräftelse att vi är på rätt väg. Ett realistiskt mål är Paris 2024, säger Pettersson.

Brottaren Jonna Malmgren vann guld i 49-kilosklassen under världsungdoms-OS i Buenos Aires. Foto: SOK.

Brottaren Jonna Malmgren vann guld i 49-kilosklassen under världsungdoms-OS i Buenos Aires. Foto: SOK.

Sara Junevik. Foto: SOK.

Sara Junevik. Foto: SOK.

Även simmaren Sara Junevik vann guld under ungdoms-OS i Buenos Aires för en knapp månad sedan, hon segrade på distansen 50 meter fjäril. Tränaren Lena Antlöv har en guldmedaljör som har fokus på att fortsätta utvecklas.

- Det är fantastiskt att vara med i det här sammanhanget och få så mycket inspiration från andra idrotter. Jag vet att Sara tyckte samma sak om att vara på världsungdoms-OS. Det är väldigt utvecklande att kunna utbyta erfarenheter, säger Antlöv.

- Långsiktigt siktar vi på att få upp uthålligheten så hon håller över den olympiska distansen 100 meter fjäril också. Fixar hon det är hon grymt snabb sista sju meterna när hon inte andas, summerar Antlöv.

Kulstötaren Wictor Pettersson spås bli den tionde svensken genom tiderna att stöta över 20 meter. Personrekordet just nu är 19,44, men tränaren Staffan Jönsson ser potentialen hos 20-åringen.

- Potentialen finns absolut där, och jag tycker den kommer fram ännu mer efter en så här vecka när man får hjälp med att finslipa träningsteknikerna. SOK:s resursteam är grymt vassa. Det har varit riktigt coolt att kunna sitta och prata träning nästan dygnet runt, säger Jönsson.

Även skyttetränaren Paul Larm lämnar Playitas med ett enda stort leende. Tillsammans med sportskytten Isabelle Johansson ingår han också i satsningen Talang 2022.

- Det har varit otroligt givande för oss. Man blir som en enda stor familj i den gemenskap som finns inom SOK, säger Larm.

- Även om idrotter är olika så finns det ändå som mycket som är lika i hur man gör sin uppbyggnadsträning, och den hjälp man kan få av SOK:s professionella resursteam är enormt viktigt.

Tränaren Paul Larm följer sin adept Isabelle Johansson under ett träningspass. Foto: SOK.

Tränaren Paul Larm följer sin adept Isabelle Johansson under ett träningspass. Foto: SOK.

Deltagarna under Campen

 • Badminton: Cecilia Wang och tränare Jens Eriksson.
 • Brottning: Denise Makota Ström, Albin Olofsson och Jonna Malmgren. Tränare Marcus Axelsson, Mikael Pettersson och Gerry Ström.
 • Cykel, BMX: Einar Lindberg och tränare Sebastian Matamoros.
 • Cykel, landsväg: Julia Borgström och tränare Alexander Wetterhall.
 • Friidrott: Tilde Johansson, Maja Nilsson, Wictor Petersson och Ragnar Carlsson. Tränare Erik Svensson, Staffan Jönsson, Mattias Jons och Patrik von Corswant.
 • Fäktning: Miriam Schreiber och tränare Henrik Lundegard.
 • Kanot: Melina Andersson, Alva Johansen och Dennis Kernen. Tränare Thomas Edhag och Mats Johansen.
 • Mångkamp: Jakob Rasmuson och tränare Svante Rasmuson.
 • Simning: Robin Hanson, Björn Seeliger, Hanna Rosvall och Sara Junevik. Tränare Lena Antlöv, Emil Johnsson, Marcus Åradsson och Christian Johansson.
 • Sportskytte: Isabelle Johansson och tränare Paul Larm.
 • Triathlon: Frida Nöu, Andreas Carlsson och tränare Marcus Wernström.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper