Johan Strid, generalsekreterare SPK, Jessica Lindell Vikarby, aktivas representant, Mats Årjes, ordförande SOK, Peter Reinebo, VD SOK och Richard Brisius, VD för kampanjbolaget för OS 2026. Foto: SOK

Publicerad 17 oktober 2018

OS och Paralympics 2026 en unik möjlighet

SOK:s ordförande Mats Årjes kom under onsdagens presskonferens med klara besked kring det ekonomiska läget och berättade även vilken unik möjlighet OS och Paralympics 2026 är för Sverige.

–Vårt koncept är helt unikt och vi kan leverera spel i världsklass utan att det ska kosta Stockholms skattebetalare en enda skattekrona, säger Mats Årjes.

Syftet med presskonferensen var att redogöra vilka förutsättningar som råder för att genomföra ett OS och Paralympics i Sverige 2026.

– IOK (Internationella olympiska kommittén) har i sitt reformarbete med Agenda 2020 och ”The New Norm” väsentligt förändrat förutsättningarna. I dag pratar man väldigt mycket om hållbarhet ekonomiskt, socialt och framför allt på temat miljö, säger SOK:s ordförande Mats Årjes.

Han talade sedan om de ekonomiska förutsättningarna.

– Vi gör bedömningarna att de här förutsättningarna faktiskt passar Sverige som handen i handsken. När vi kommer in på temat ekonomi så är det otroligt viktigt att vi betonar det än en gång att vi inte har ställt frågan om finansiering som är skattefinansierad eller om några som helst ekonomiska garantier för ett genomförande. Detta vare sig från Stockholm stad eller från någon annan kommun som tänkt att stå värd för tävlingar under de olympiska spelen.

Den enda ekonomiska garanti som krävs menar Årjes är när det kommer till säkerheten.

– Det som kommer att krävas är en ekonomisk garanti för den nationella säkerheten och den är skattefinansierad. Men den ska också mötas upp av intäkter i form av moms och andra skatteintäkter, så sannolikheten är stor att de intäkterna vida överstiger den kostnaden.

”En unik möjlighet”

Om Sverige får möjligheten att arrangera de olympiska spelen 2026 skulle man bli först med att dela tävlingarna med ett annat land.

– Vi tycker att detta är en unik möjlighet för Sverige, att som första land få möjlighet med de nya förutsättningarna som gör att vi kan sprida tävlingarna på ett helt annat sätt än tidigare. Detta genom tävlande i vårt land Sverige, men också genom att använda anläggningar i ett annat land och i det här fallet Lettland.

– Vårt mål kanske låter lite tillspetsat, men det är att vår modell ska stå som ett föredöme för framtida olympiska spel. Och kanske, om ett antal år, så pratar man om Stockholms- eller Sverigemodellen. Vi är också faktiskt världens mest medaljrika vinternation som fortfarande inte har arrangerat ett olympiskt spel.

90 procent är redan klart

SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo gav en tydligare bild över vilka anläggningar och arenor ett OS i Sverige skulle använda sig utav.

Han började med att berätta att 90 procent av de arenor som ska användas redan finns och att det inte alls är mycket som behöver byggas. Det som behöver tillkomma är en ny ishall, samt en skidanläggning.

– Vi ser framför oss att Åre 2019 (VM) är Åre 2026 med de alpina tävlingarna. Sedan tillförs freestyle och snowboard som i huvudsak ska gå i Åre, men vi ska också se till att vi får de tävlingarna i Stockholm, sade Reinebo om de tänkta skidtävlingarna.

Faluns fina backar för bland annat backhoppning kommer att användas.

– Vi skulle kunna genomföra längdskidor också i Falun, men längdskidor och skidskytte i Stockholm ger just den här vardagsmöjligheten som vi vill ha. Så anskaffandet utav en anläggning här i Stockholm handlar om vardagen och att kunna använda den under spelen.

Reinebo gav även han sin syn på de fina möjligheterna att samarbeta och dela tävlingarna tillsammans med Lettland.

– Sigulda i Lettland har en bob-, rodel- och skeleton-anläggning i dag som ska renoveras. De har världscuptävlingar varje år och vill ha fler, något som är viktigt för det landet. Det är en nation som inte kan bli olympisk nation självt och som är ett land som vi har haft bra kontakt med i väldigt många år.

För det nya skidområdet finns det två alternativ. Då handlar det om Bisslinge, som annars är mer känt för golf och det andra är ute i Hamra som ligger i Botkyrka.

Mest publika konståkningstävlingen

Ishockeyn kommer att spelas i Scaniarinken i Södertälje, som blir arena nummer två, samtidigt som Ericsson Globe blir huvudarenan.

– Globen ska renoveras vilket passar väldigt bra och det kommer att vara klart 2021, sade Reinebo och fortsatte med att tala om Tele 2 Arena.

– Tele 2 arena blir arenan för konståkning och Short track. Det kommer att bli den olympiska konståkningstävling som kommer att ha tagit in mest publik. Det finns ett stort intresse kring konståkning.

Den nya ishallen är tänkt som vardagsanläggning för ishockey men också för konståkning, curling och skridsko.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper