OS och Paralympics i Sverige 2026 ska inte behöva kosta skattebetalarna en krona. Foto: SOK.

Publicerad 14 oktober 2018

Drömmen lever – inte en skattekrona behövs för OS 2026

Den nya blågröna alliansen i Stockholms stadshus ska få all kompletterande information de behöver om vad ett OS och Paralympics i Sverige 2026 skulle betyda för hela landet. Men det betyder inte att planerna för att arrangera vinterspelen 2026 i Sverige på något sätt saktar ner.
- Väldigt många i Stockholm och Sverige är positiva. Vi har ett starkt stöd från många inom näringslivet, idrottsrörelsen, civilsamhället och politiken. Dessutom upplever vi ett bra stöd från svenska folket, säger SOK:s ordförande Mats Årjes.

En av hörnstenarna i kandidaturen för att få OS och Paralympics 2026 till Sverige har varit att arrangemanget inte ska kosta skattebetalarna en krona. Snarare ska spelen ge tillbaka värden som många ska ha glädje av i generationer framåt.

- Det går inte att titta på hur det varit tidigare. Nu är det helt nya tider, med nya förutsättningar för att arrangera ett OS. Nu är det en merit att göra det hållbart och billigt. Vår budget är stark. Vi har över en miljard kronor i buffert. OS-budgeten innehåller inga offentliga medel, den är helt privatfinansierad. Vi ger, vi tar inte, säger kampanjledaren Richard Brisius och fortsätter:

- De få arenor som vi planerar att bygga är ett längdskidspårområde och en ishall, som före och efter spelen tillför ungdomsidrotten och allmänheten efterfrågade isar för skridsko, ishockey, curling samt konståkning.

Eftersom intresset från näringslivet, kommuner och befolkningen tilltar så fortsätter arbetet för att vinna värdskapet för vinter-OS och Paralympics 2026.

- För många svenskar är detta en dröm. Att få ett olympiskt spel på hemmaplan. I över 100 år har Sverige varit ett av de länder som sänt flest aktiva till OS. Vi är en framgångsrik olympisk nation som har tagit flest medaljer av de länder som ännu inte arrangerat vinterspelen. Nu är det dags att låta världen komma till oss, så att vi kan inspirera och visa världen allt det fina vi har i Sverige, säger Richard Brisius.

Johan Strid, generalsekreterare för Sveriges Paralympiska Kommitté håller med:

- Vinterspelen i Sverige skulle betyda oerhört mycket för personer med funktionsnedsättning. För aktiva på elitnivå, medlemmar på breddnivå och som inspiration för möjliga medlemmar. Spelen kan göra en enorm skillnad för en av samhällets mest utsatta målgrupper. Stockholms stads politiker behöver titta igen på underlagen innan de fattar beslut som är direkt skadliga. Vi har inte råd att missa den här chansen att aktivera människor som verkligen behöver det mest, säger Johan Strid.

Nästa steg i kampanjens arbete blir att i detalj gå igenom med den nya majoriteten i Stockholms stad vilka åtagande arrangemanget innebär för staden.

- Vi sträcker ut handen för att samarbeta och det är viktigt att förklara att vi egentligen inte behöver någonting. Vi vill hyra några av stadens arenor, vi vill kunna ha familjeaktiviteter i Kungsträdgården och vi vill bjuda på en folkfest för alla med idrott och kultur och visa stockholmsregionens lyskraft för världen.

Richard Brisius menar att Sverige har en unik möjlighet, som inte funnits tidigare, genom de nya reglerna som IOK tagit fram:

- Det är över sju år till 2026 så det finns gott om tid att förbereda och planera. Nu är vi som kandidat, en av tre som är kvar. Chansen vi har nu är unik. I framtiden hårdnar sannolikt konkurrensen då många nya städer fått upp ögonen för de nya ekonomiska förutsättningarna, säger Richard Brisius och fortsätter:

- Till 2026 har vi en stark kandidatur. Vi har IOK:s stöd. Vi har en stark privatfinansierad budget. Vår plan är hållbar och i världsklass. Vi behöver samlas och samarbeta för att vinna över Italien och Kanada. Då kan Sverige och alla svenskar bli vinnare.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper