De olympiska ringarna. Foto: IOK.

Publicerad 23 juni 2018

Den olympiska rörelsen fyller år

Den olympiska rörelsens föddes den 23 juni 1894 och OS egen födelsedag, Olympic Day, har nu firats i 70 i år.

Det var vid ett möte den 23 juni 1894 som det slogs fast att olympiska spel skulle återuppstå. Sedan 1948 har den 23 juni därför celebrerats som "Olympic Day" - den olympiska dagen.

Enade via den olympiska drömmen

- I samband med sitt 70-årsjubileum som påminner Olympic Day oss om att vem sm helst, var som helst, kan uppskatta och dra nytta av idrott. I vår snabbt föränderliga värld är Olympic Day ett utmärkt sätt att uppmuntra alla människor att leva hälsosamma och aktiva liv - och att uppmärksamma idrottens roll i vårt samhälle. Varje år kan hela världen samlas bakom Olympic Day och bakom den olympiska drömmen, säger IOK:s ordförande Thomas Bach.

Temat för 70-årsjubileumet för Olympic Day är "United By", och vill visa på att man kan skapa en bättre värld genom idrott. Hur idrotten kan ena människor oavsett ålder, kön, religion och nationalitet genom att framhäva de olympiska idealen och värderingarna. 

Olympic Day flera gånger om året

Trots sitt ädla budskap har olympiska dagen, den 23 juni, har aldrig slagit igenom fullt ut i Sverige, då den varit konkurrensutsatt av midsommarfirande. Men Sveriges Olympiska Kommitté firar i stället Olympic Day flera gånger om året, då olympier hjälper barn att hitta sin idrott. De senaste åren har över 120 000 barn testat olika sporter. Efter att ha varit Malmö och Göteborg tidigare i år kommer Olympic Day till Stockholm och Kungsträdgården den 10-11 augusti.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper