Hanna Öberg och Sebastian Samuelsson tog två OS-medaljer vardera vid sitt första OS i PyeongChang 2018. Foton från TT

Publicerad 28 mars 2018

Framtiden är redan här

SOK hade tagit ut 16 idrottare till OS i Sydkorea enligt framtidskriteriet, för att kunna prestera på topp i Peking 2022. Men för skidskyttets löften Hanna Öberg och Sebastian Samuelsson är framtiden redan här. De kom hem från Sydkorea med ett guld och ett silver vardera.

När de svenska skidskyttarna kom till PyeongChang var det ett landslag som få trodde på. Arrangören hade inte ens brytt sig om att sätta upp en svensk flagga för att visa svenska medier rätt i den mixade zonen. Men efter att Hanna Öberg bara var något hagelkorn från silver i den inledande sprinten och Sebastian Samuelsson bara var nån halvminut från medaljstriden på samma distans så sattes till slut en svensk flagga upp i den bortre delen av medieområdet. Det var nog tur.

Medaljfesten på skidskyttestadion började redan den 12 februari med att Sebastian Samuelsson krigade till sig ett silver i jaktstarten, trots att han startade från plats 14. Riktigt packat blev det kring den svenska mixed zone-flaggan tre dagar senare, när de journalister som skrev om Charlotte Kallas silver på fristilsmilen fick springa över till skidskyttestadion när det började stå klart att Hanna Öbergs bragdlopp på distansen skulle räcka till ett sensationellt OS-guld. Öberg, som aldrig hade varit bättre än 21:a i ett individuellt världscuplopp inför avresan till Sydkorea.

Hanna Öberg under distansloppet i PyeongChang 2018. Foto: TT

- Det var en otrolig känsla och ett perfekt lopp för mig den dagen. Att få göra det betyder så himla mycket, att kunna prestera på topp en sådan dag, sade Öberg om sitt guldlopp.

- Det är smått overkligt. Allt är helt surrealistiskt, men utan laget, alla åkare, vallare, ledare, hade det inte varit möjligt. Utan alla andra hade inte jag stått här i dag.

Sebastian Samuelsson, som hade en 23:e-plats som bäst i världscupen inför OS, lyfter också fram skidskyttarna sammanhållning och lagkänsla som en viktig framgångsfaktor, sådant som gör att stenhårda träningsprogram kan genomföras.

Hela skidskytteteamet efter herrarnas stafettguld i PyeongChang 2018. Foto: TT

- Vi är ihop 200 dagar varje år för att träna och tävla tillsammans. Man blir ganska tajta när man delar svettdroppar, säger Samuelsson.

Han njöt när han fick sina olympiska medaljer:

- Det här är det största man kan uppleva som idrottsman och att jag kan få göra det som 20-åring - det känns helt otroligt.

Förbundskapten Wolfgang Pichler har sedan länge sett potentialen hos Öberg och Samuelsson.

- Mitt jobb är att få dem att tro på sig själva. Skidskytte handlar så mycket om psykologi, säger Pichler.

Sebastian Samuelsson i PyeongChang 2018. Foto: TT

SOK:s framtidskriterium

Framtidskriteriet innebär att en lovande aktiv på väg mot sitt första OS kan tas ut om denne bedöms kunna prestera toppresultat vid nästkommande OS. Utvärderingar visar att OS-erfarenhet och rutin är bra investering för framtiden. I truppen till PyeongChang fanns 16 aktiva som är uttagna via framtidskriteriet:

  • Hanna Öberg, skidskytte: 1:a 15 km distans, 2:a stafett 4x6 km, 5:a jaktstart 10 km, 7:a sprint 7,5 km, 11:a mixedstafett.
  • Sebastian Samuelsson, skidskytte: 1:a stafett 4x7,5 km, 2:a jaktstart 12,5 km, 4:a distans 20 km, 14:e sprint 10 km, 23:e masstart 15 km.
  • Estelle Alphand, alpint: 16:e storslalom, körde ur i slalom.
  • Lisa Hörnblad, alpint: 17:e störtlopp, 23:e super-G.
  • Jennie-Lee Burmansson, freeski: 8:a slopestyle.
  • Oliwer Magnusson, freeski: 18:e slopestyle.
  • Erik Mobärg, freestyle: 26:e skicross.
  • Walter Wallberg, freestyle: 21:a puckelpist.
  • Felix Elofsson, freestyle: 24:e puckelpist.
  • Anita Östlund, konståkning: 28:e i korta programmet.
  • Ebba Andersson, längd: 2:a stafett 4x5 km, 4:a skiathlon, 13:e 10 km fristil, 13:e 30 km klassisk stil.
  • Anna Dyvik, längd: 12:a sprint, klassisk stil.
  • Oskar Svensson, längd: 5;a sprint, klassisk stil.
  • Viktor Thorn, längd: 27:e sprint klassisk stil, 40:e 50 km klassisk stil.
  • Nils van der Poel, skridsko: 14:e 5 000 meter.
  • Måns Hedberg, snowboard: 25:e slopestyle.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper