IOK synade arenor för 2026
IOK-experter har varit på besök i Stockholm under den gångna veckan. De har bland annat tittat på OS-arenor som skulle kunna användas för vinter-OS 2026.
- Det har varit produktiva dagar med IOK:s expertgrupp. Med hjälp av deras stora erfarenhet formar vi ett ännu bättre och mer hållbart upplägg för vinter-OS och Paralympics i Sverige, säger Richard Brisius, vd för kampanjen för att få OS och Paralympics till Sverige 2026.
Det var tredje gången det senaste året som Stockholm och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) hade besök av en expertgrupp från Internationella Olympiska Kommittén (IOK). Tisdag den 20 mars och torsdag den 22 mars var gruppen på plats för att, med sin kompetens och kunskap, ge råd och stöd till SOK som befinner sig i en ”dialogfas” av kandidatprocessen för de olympiska och paralympiska vinterspelen 2026.
IOK:s förhållanden till orter som anmält intresse att söka Olympiska Spel är helt annorlunda nu än tidigare. De städer som anmält sig som ” ”Interested Cities” för numera en nära dialog med IOK i ett förhållande som bygger på stor flexibilitet. Kandidaturprocessen har reformerats och omarbetats för att göra det möjligt för städer och nationella olympiska kommittéer att arrangera hållbara och kostnadseffektiva olympiska vinterspel, som är anpassade till lokala, regionala och nationella utvecklingsmål.
Gruppen från IOK har den här gången fokuserat på spelens koncept. Man har erbjudit hjälp och diskussioner kring tävlingsarenor, mediecenter och utformningen av den olympiska byn. Gruppen har också tittat på planer för samtliga arenor och vilka operativa möjligheter som finns. Man har även diskuterat olika åtgärder för att effektivisera Stockholms koncept inom ramen för ”The New Norm”. Den nya normen är en reform på 118 punkter, som godkändes av IOK under spelen i PyeongChang, som beskriver hur spelen ska genomföras. I ”The New Norm” identifieras olika sätt att erbjuda bättre stöd för att reducera kostnader som är relaterade till spelen, samt hur styrningen och genomförandet av spelen kan förbättras.
- Det är tydligt att de gillade att vi redan har de flesta arenorna och tävlingsplatserna, samt att det i Sverige finns en stor erfarenhet av att organisera internationella tävlingar. Bland de som besökte Sverige för första gången sades att de uppfattade Stockholm som en relativt okänd stad internationellt, säger Richard Brisius.
Som en del av dialogfasen, som pågår under ett år, erbjuder IOK experthjälp på plats i Sverige och hjälp med tekniska bedömningar. Det innefattar såväl hjälp med kommunikation som annat material. Detta expertgruppsbesök med workshop kommer därför att följas upp med fler besök i Stockholm under de kommande månaderna. Syftet är att ytterligare diskutera olika ämnen om hur spelen ska ledas och genomföras, hur man ska jobba med kommunikation, samt titta extra på hållbarhet och efterbruk.