SOK:s VD Peter Reinebo, IOK:s ordförande Thomas Bach och SOK:s generalsekreterare Gunilla Lindberg under presskonferens i Åre. Foto: Anders Wiklund, TT

Publicerad 16 mars 2018

IOK-basen Bach hyllar Sverige

IOK:s ordförande Thomas Bach är i Åre och hyllar Sverige som vintersportarrangör.
– Sverige har inget mer att bevisa. Allt finns här för att arrangera mästerskap. Jag är här för att lära mig lite mer om diskussionerna och ansökan för Sverige, säger Bach angående OS och Paralympics i Sverige 2026.

IOK-ordföranden Thomas Bach tror mycket på den nya norm för framtida olympiska spel som presenterades under OS i PyeongChang. De 118 punkter som lades fram i februari är resultatet av förändringsarbetet Agenda 2020.

- Det är en fundamental förändring om hur framtida spel ska organiseras. Det är helt klart att vi har brutit med det förgångna när det gäller hur olympiska kandidaturer ser ut, och har nya modeller för organisation och finansiering av framtida olympiska spel, säger Thomas Bach.

IOK:s nya syn på hur olympiska spel ska sökas och genomföras är också det som gör att Sveriges Olympiska Kommitté vill få OS och Paralympics till Sverige 2026. Bach har ett mycket stort förtroende för Sverige som organisatör av vinteridrott och var imponerad av världscuptävlingarna i Åre.

- Tittar man på organisationen behöver vi bara titta utanför fönstret och vi kan se att Sverige har allt. Anläggningarna, erfarenhet, folket och entusiasmen för vintersport. Det kan vi se varje år, säger Bach.

Under pressträffen i Åre hyllade Bach också den svenska insatsen i samband med den nyligen avslutande vinterolympiaden i Sydkorea.

- Direkt efter PyeongChang är det uppenbart att Sverige, med 14 medaljer, är ett av de ledande vintersportländerna.

Den svenska IOK-ledamoten Gunilla Lindberg tror också på ett framtida spel i Sverige.

- Det skulle vara min dröm att arrangera OS i Sverige. Vi har fantastiska atleter och faciliteter. Jag hoppas vi kan vinna, säger Lindberg, som också är SOK:s generalsekreterare.

Thomas Bach var i Stockholm innan resan till Åre och hade då med i sin planering att träffa den svenska idrottsministern Annika Strandhäll.

SOK har redan i november förra året ställt Sverige på startlinjen för att få arrangera spelen 2026. Vilka övriga länder som också ställt sig på startlinjen kommer att stå klart efter den 31 mars.

IOK utser arrangör av vinterspelen 2026 i september nästa år.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper