Magnus Lengerfält. Foto: SOK

Publicerad 16 februari 2018

Han är Sveriges störste OS-supporter

Magnus Legnerfält gör sitt nionde OS i PyeongChang. Som åskådare. Vi har mött Sveriges största OS-supporter.

1994 fick Magnus Legnerfält, eller Lengan som han kallas, i present av sin pappa att besöka OS i Lillehammer. Sen dröjde det några år tills Lengan åkte iväg igen, men Aten 2004 blev starten på en fantastisk OS-resa. Magnus har varit på samtliga OS sedan dess förutom Turin 2006.

-Jag fastnade för folkfesten på plats, det är helt fantastiskt. Man träffar folk från kanske 50 länder och stämningen är alltid på topp. Alla gläds åt varandras framgångar, säger Lengan när vi möter honom på läktaren inför damernas 10 km fristilslopp i PyeongChang.

Thomas Svensson, Johan Beckman, Magnus Lengerfält och Anna Åhr på skidstadion i PyeongChang 2018. Foto: privat

Det är ingen billig hobby han har. Lengan och hans kompisar Thomas Svensson, Johan Beckman och Anna Åhr är här under hela OS-perioden och de har hittills biljetter till 20 tävlingar.

-Nej, det kostar ju en del, men det är det här som är min grej. Jag prioriterar bort annat i vardagen för att kunna göra det här. Sen har vi ju lärt oss en del genom åren, vi fixar allt själva. Resa, boende och biljetter. Då får man ner priserna lite grann, säger Lengan.

Bodde hos OS-mästarinnan

Det egna trixandet med att hitta resor och boende skapar också nya möten och Lengan har många härliga minnen att berätta.

-I Vancouver 2010 bodde hos en familj uppe i Whistler. De hette Thompson och deras dotter, Marielle Thompson, tävlade i skicross i Sotji 2014 där hon tog OS-guld. Det var fantastiskt att få vara där på plats och få se en som man känner ta ett OS-guld. Samtidigt som Anna Holmlund tog brons. Här i PyeongChang tävlar både Marielle i skicross och hennes bror Broderick i alpint och det är så kul att träffa familjen igen, berättar Lengan.

Kanada vinner hockeyfinalen mot USA i Vancouver 2010. Foto: TT

Hockeyfinalen 2010 största minnet

Det största minnet från alla spel Lengan har besökt är också från Vancouver 2010.

-Hockeyfinalen mellan USA och Kanada. Jag hade scannat nätet efter biljetter i flera månader i förväg och de kostade ju multum på svarta börsen. Jag gick runt arenan innan matchen och lyckades tillslut köpa en biljett av ryss. Tårarna började rinna när det blinkade grönt i säkerhetskontrollen att biljetten var godkänd. Att få uppleva den matchen, i Kanada med den publiken, det var ett minne för livet, säger Lengan.

När vi lämnar Lengan och hans kompisar på läktaren har de precis fått bevittna ytterligare en svensk medalj när Charlotte Kalla vunnit silver. De bestämmer sig att strunta i medalplaza på kvällen och går istället över till skidskyttedamernas distanslopp där Hanna Öberg någon timma senare tar ett magiskt guld. Senare på kvällen dimper det ner ett mail från Lengan:

- Dagens guld går naturligtvis in på listan av gåshud deluxe. Vi var på plats och tårarna rann hejdlöst efter sista skjutningen. Herregud vilken klassiker!!!

Några av Lengans höjdare

Stefan Holms guld i Aten 2004, Christian Olssons guld i Aten 2004, Carolina Klufts guld i Aten 2006, Håkan Dahlbys silver i London 2012, fotbolldamernas silver i Rio 2016, handbollsherrarnas silver i London 2012, Anna Holmlunds brons i Sotji 2014, stafettgulden i längd i Sotji 2014, Charlotte Kallas medaljer, Stina Nilssons guld i PyeongChang 2018. Sofia Mattssons glädje i Rio 2016, Att stå vid mållinjen i Rio 2016 då Jenny Rissveds vann i Mountainbike, inte många svenskar på plats där.

Lengas OS

  • Lillehammer 1994
  • Aten 2004
  • Peking 2008
  • Vancouver 2010
  • London 2012
  • Sochi 2014
  • Rio 2016
  • PyeongChang 2018

Partners

Huvudsponsorer, logotyper