Thomas Bach, ordförande i Internationella olympiska kommittén, omgiven av Nordkoreas idrottsminister Kim Il-Guk och Sydkoreas motsvarighet Do Jong-Hwan. Även svenska IOK-ledamoten Gunilla Lindberg och POGOC:s ordförande Lee-Hee Beom fanns med under förhandlingarna i Lausanne. Foto: IOK

Publicerad 22 januari 2018

Nordkorea skickar 22 deltagare till OS

Efter förhandlingar med IOK kommer totalt 22 nordkoreaner att delta under OS i PyeongChang. Nord- och Sydkorea kommer att ha ett gemensamt ishockeylag och ska marschera in tillsammans under öppningsceremonin den 9 februari.
- En historisk händelse, säger svenska IOK-ledamoten Gunilla Lindberg, som satt med kring förhandlingsbordet.

Internationella Olympiska Kommittén (IOK) tillåter efter en unik förhandling att Nordkorea skickar fler deltagare till vinterspelen än vad landet egentligen hade kvalat in. De enda nordkoreaner som kvalat in av egen kraft var ett konståkningspar. Nu skickar landet även tolv damishockeyspelare, tre slalomåkare (två män och en kvinna), tre längdskidåkare (två män och en kvinna), samt två manliga short track-åkare. Damhockeylaget ska spela tillsammans med Sydkoreas lag. Utöver idrottarna kommer Nordkorea även att skicka 45 funktionärer och journalister.

- Den här dagen är en milstolpe på en lång resa. De olympiska vinterspelen i PyeongChang öppnar förhoppningsvis dörren till en ljusare framtid på den koreanska halvön, sade IOK:s ordförande Thomas Bach.

Svenska IOK-ledamoten Gunilla Lindberg har varit en central del av förhandlingarna i Lausanne:

- Att under tre år ha varit delaktig i diskussionerna om Nordkoreas deltagande i spelen i Sydkorea och att ha varit del av delegationen under tvådagarsmötet i Lausanne med involverade parter har varit en omtumlande resa. Avtalet vi skrev under med de olympiska kommittéerna från Nord- och Sydkorea var en historisk händelse med mycket känslor och jag är mycket tacksam att få ha varit del i denna historiska händelse som visar styrkan i idrotten och framförallt den olympiska idrotten när det gäller att bygga broar mellan länder, säger den svenska IOK-ledamoten Gunilla Lindberg.

Gunilla Lindberg sitter inte bara med i IOK:s styrelse. Hon är också IOK:s högsta ansvariga för genomförandet av spelen i PyeongChang.

OS invigs den 9 februari.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper