SOK på upploppet med förberedelser
Att planera ett OS är som att lägga ett pussel där bilden på motivet ständigt förändras. Men efter den senaste rekresan till PyeongChang har truppchefen Peter Reinebo gott hopp om att få alla bitarna på rätt plats.
- Vår trupp kommer att ha maximala förutsättningar för att lyckas i Sydkorea, säger Reinebo.
Ett 30-tal personer ingick i det rekognoseringsteam som Sveriges olympiska kommitté skickade till PyeongChang i slutet av september. Men drygt fyra månader kvar till spelen är fyra års förberedelser inne på upploppet.
- Vi känner oss väldigt väl förberedda och den här resan handlade om att få grepp om alla detaljer, säger truppchefen Peter Reinebo.
Inget lämnas åt slumpen
Tre Kronors materialförvaltare Anders ”Pudding” Weiderståhl testade sig igenom de flesta omklädningsrummen i ishockeyarenan i Gangneung innan han bestämde sig för att Tre Kronors skulle göra omklädningsrum nummer tre till sitt hem under spelen. Tillsammans med lagledaren Lars-Henry ”Putte” Köhler provmättes allt från hur stora namnskyltarna kunde vara till vilken typ av krokar som skulle inhandlas. Inga detaljer är för små för att lämnas åt slumpen inför ett olympiskt spel.
Ishockey och curling åkte även runt i Seouls utkanter för att hitta de perfekta förutsättningarna för de viktiga förlägren. Längdskidor tog en tripp till Sapporo för att specialstudera anläggningarna där.
Delar med värdnationen
SOK:s personal anföll OS-byarna i PyeongChang och Gangneung med kameror och tumstockar för att kunna specialanpassa lägenheterna så mycket som möjligt för att skapa en vinnande miljö. Skicrossledare har bestigit berg för att få en glimt av det nyanlagda startområdet och andra har letat alternativa boenden i bergsområden för att alpinpersonal och freestylefolk ska kunna ha så nära till tävlingsplatserna som möjligt. I samarbete med den lokala organisationskommitté vet nu alla skidgrenar exakt hur många containrar med material som finns till förfogande under spelen. SOK kommer att skeppa över allt luftrenare till specialskidor från Sverige till Sydkorea.
I studentstaden Gangneung nere vid kusten mot japanska sjön kommer de båda ishockeylagen att bo i hus 801 i OS-byn.
- Vi har fått dela huset med värdnationen Sydkorea, och det tar vi som ett tecken på att vi har gjort ett gott val, säger Peter Reinebo.
Vid kusten tävlar även övriga isidrotter som curling, konståkning och skridsko.
Bergsbyn i Alpensia
Snöidrotterna bor i bergen i kommunen PyeongChang. I närheten av Alpensia finns OS-byn där längdåkning, alpint, skidskytte och freestyle ska dela på utrymmet. Bergsbyn är klar på utsidan, men en del jobb återstår invändigt.
- Det kommer att bli bra. Det viktiga är att det är klart till dess att vi kommer hit igen i februari, säger längdåkningens förbundskapten Rikard Grip.
Tävlingarna i PyeongChang inleds den 8 februari. Spelen invigs den 9 februari.
OS i PyeongChang
Tävlingarna kommer att avgöras 8–25 februari, med invigning den 9 februari. Snöidrotter avgörs i bergen samt isidrotter vid kusten.
Kusten (Gangneung)
- Gangneung: Ishockey, curling, short track, konståkning och skridsko.
- Kwandong: Ishockey.
Bergen (PyeongChang)
- Alpensia/Yongpyong: Längdskidor, skidskytte, backhoppning, rodel, skeleton, bob, slalom, storslalom, alpin lagtävling, nordisk kombination, snowboard big air, invigning och avslutning.
- Bokwang: Slopestyle, boardercross, parallellstorslalom, halfpipe, skicross puckelpist, hopp (alla freestylegrenar förutom big air).
- Jeongseon: Störtlopp, super-G, alpin kombination.
Nya grenar
Sex nya medaljgrenar tillkommer jämfört med de senaste vinterspelen i Sotji.
- Alpint, lagtävling, mixade lag.
- Snowboard, big air, damer och herrar.
- Skridsko, masstart, damer och herrar.
- Curling, dubbel, mixade lag.
Grenar som tas bort är snowboardens parallellslalom för både damer och herrar.
Totalt avgörs 102 medaljgrenar.