Publicerad 21 september 2017

Så här ser OS-medaljerna ut 2018

De idrottare som får kliva upp på prispallen under vinter-OS i PyeongChang kommer att med med sig en bit av Sydkorea hem. Guldmedaljerna är gjorda av guldpläterat silver och väger 586 gram.

Det sydkoreanska alfabetet, Hangul, finns med i medaljdesignen och ett urval av tecken löper runt kanten på medaljerna. Hangul består av totalt 24 tecken, varav 14 är konsonanter och 10 är vokaler, och anses var ursprunget till koreansk kultur. På framsidan av medaljerna återfinns de olympiska ringarna och på baksidan de officiella symbolerna för PyeongChang 2018, samt en text om vilken gren och disciplin som medaljen utdelats för. Medaljen är i grunden cirkelformad med en diameter på 9,25 cm. Med fästanordningen för bandet blir medaljen 10,9 cm meter hög.

- Medaljerna är en underbar kombination av kultur, tradition och olympiska värderingar. Vi vill att medaljerna ska vara en symbol för Korea och de underbara minnen som idrottarna tar med sig hem efter sin tid här, säger Lee Hee-Beom, ordförande för den lokala organisationskommittén (POGOC).

Bandet till medaljerna har fått inspiration av den traditionella koreanska dräkten Hanbok och görs av Gapsa-material. Bandet kommer i ett subtilt snöflingemönster. Varje medalj kommer med en specialdesignad träask. I asken ryms, förutom medaljen, även en beskrivning om medaljen, ett IOK-emblem samt ett diplom.

Medaljerna är designade av den mångfaldigt prisbelönte sydkoreanske industridesignern Lee Suk-Woo.

- Jag har arbetet med många projekt under min karriär men det är särskilt speciellt då det ska representera mitt hemland, samtidigt som det ska celebrera det hårda arbete som idrottarna lagt ned och bli till ett livslångt minne för de som får motta medaljerna, säger Lee Suk-Won.

Designern av OS-medaljerna, Lee Suk-Woo. Foto: POCOG

Designern av OS-medaljerna, Lee Suk-Woo. Foto: POCOG

OS-medaljerna

  • Guldmedaljerna väger 586 gram och består av silver som blivit pläterad med sex gram guld.
  • Silvermedaljerna väger 580 gram och består av 99,9 procent av silver, så kallat ”finsilver”.
  • Bronsmedaljerna väger 493 gram och består till största delen av koppar.
  • Totalt görs 259 uppsättningar av medaljer. Av dessa kommer 222 kommer att delas ut till de idrottare som når prispallen i de 102 medaljgrenarna och 25 uppsättningar kommer att ges till IOK. Fem uppsättningar finns extra om det skulle bli delade medaljplatser och sju uppsättningar kommer att ställas ut för allmänt beskådande i Sydkorea.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper