Carl-Johan, en prisad eldsjäl
Carl-Johan Johansson brinner för idrottshistoria och speciellt den olympiska. Han har en unik autografsamling med över 20.000 olympier och andra idrottspersonligheter världen över. I dagarna fick han ta emot SCIF:s Museikommittés pris för Idrottslig Kulturminnesvård för 2016.
Förutom ett vackert diplom ingår prissumma om 20.000 kronor. En del av detta ska Carl-Johan använda till ett besök hos det Olympiska Museet i Lausanne.
Sedan 2004 har han hjälpt Sveriges Olympiska Kommitté med historiken kring de svenska OS-deltagarna. Carl-Johan hjälper till att komplettera det historiska deltagararkivet så att det finns uppgifter om samtliga svenska OS-deltagare genom tiderna. Namn, idrott, klubb, födelsedatum, födelseort, dödsdatum och dödsort letar han upp. Tack vare Carl-Johans hjälp är arkivet i stort sett komplett idag, endast 6-8 personer av de knappa 3800 svenska olympierna saknas fullständiga uppgifter på.
Bara för några veckor sedan berättar Carl-Johan om ett av sina största fynd.
-Det var en brottare från OS i Stockholm 1912 som hette Karl Karlsson. Honom har jag letat efter i över 20 år. Det enda jag har vetat är att han varit hemlånad ifrån USA. I passagerarlistor från båtarna som korsade Atlanten lyckades jag tillslut hitta en Karl Karlsson som rest hem till Sverige i maj 1912 och sedan tillbaka i september samma år. Sen lyckades jag också med hjälp av en amerikans forskarkollega hitta en tidningsnotis från New York där det stod om en Karl Karlsson som var född i ”Bavaryd”, det vill säga Båvaryd. Och i kyrkböckerna i Båvaryd kunde jag tillslut hitta en Klas Zackarias Karlsson med samma födelsedatum som på passagerarlistorna. Troligtvis hade han bytt namn när han flyttat till USA, berättar Carl-Johan nöjd.
Carl-Johan förklarar att det nu endast återstår två mysterier att knäcka. En simmare vid namn Erik Eriksson och en roddare som heter Per Mattsson. De är de enda som det inte finns några som helst uppgifter på. Och Carl-Johan letar vidare. På frågan om hur ofta han söker efter dessa så svarar han med ett litet skratt:
-Ja du, ganska ofta faktiskt. Ibland kör man huvudet i väggen och då får det ligga i någon månad. Men så plötsligt så hittar man någon liten ledtråd och tar upp det igen. Tills man kör huvudet i väggen igen.
Carl-Johans historiska bedrifter skiljer sig ändå inte så mycket från de olympier som han ägnar sig åt. Precis som de strävar efter perfektion inom sin idrott så gör också Carl-Johan det, bland kyrkböcker och arkivrullar! Stort grattis till priset, Carl-Johan!