Publicerad 27 februari 2017

På glid i PyeongChang

Med VM i full gång riktar längskidfansen sina blickar mot finska Lahti. Trots det befinner sig två svenska vallare på andra sidan jordklotet. Uppdraget är enkelt - på OS i PyeongChang ska svenskarna ha bäst skidor.

Det är kväll i PyeongChang, Sydkorea och elbelysningen lyser upp de olympiska längd- och skidskytteanläggningarna i Alpensia. Nu är det folktomt och endast två svenska tävlingsdräkten swischar förbi i spåren. Om ett år kommer här vara fullt pådrag, åskådare på läktarna, skidåkare och ledare i och runt spåren. Övervakade av all världens media mitt under brinnande OS.

Då ska allt klaffa. Alla förberedelser ska vara gjorda och det enda som ska påverka utgången är vem som för dagen är bäst på att åka skidor. Det är då de små marginalerna kan fälla avgörandet, som vem som har bäst glid under skidorna. Därför har Sverige haft ett vallateam på plats i Sydkorea under hela februari i år.

De har varit på plats under samma tidpunkt som den kommande OS-perioden. Den första veckan med ett större team för längdskidor under testeventen för längdskidor. De sista dagarna är ett större skidskytteteam här då världscupen i skidskytte går av stapeln på OS-banorna. Där emellan har de två vallarna Johan Wåhlström och Roger Kristofersson varit på plats och testat skidor med olika paraffiner, toppings och strukturer varje dag för att hämta med sig så mycket kunskap som möjligt om förhållandena.

Det svenska vallarna Johan Wåhlström och Roger Kristofersson på glid i PyeongChang. Foto: SOK

Det svenska vallarna Johan Wåhlström och Roger Kristofersson på glid i PyeongChang. Foto: SOK

-OS-banorna ligger förhållandevis nära havet, vilket gör att det kan bli stora väderskiftningar väldigt snabbt. I grunden kommer det ligga konstnö på banorna men sen kan det komma natursnö under en natt som fläckvis smälter bort på dagtid. Under den här perioden har vi täckt in de flesta vädertyper och snöförhållanden med allt från 15 minusgrader till 6-7 plusgrader, säger Tomas Mårtensson.

Under tre års tid har SOK har bedrivit det gemensamma utvecklingsprojektet Snabba, smala skidor tillsammans med längd- och skidskytteförbundet. Inom projektet finns ett gemensamt vallateam från både längdskidor och skidskytte som har jobbat med att testa traditionella och otraditionella metoder för att hitta de snabbaste skidorna. Mycket är givetvis topphemligt, det gäller att behålla framgångsrecepten för sig själva för att inte tappa konkurrensfördelen. Tomas Mårtensson jobbar på SOK, är metrolog och projektledare för projektet.

-Jag tycker absolut att projektet är framgångsrikt. Vi har hittat helt nya saker. Mycket beror på att vi har ett öppet sinne mellan teamen i längd- och skidskytte, det är en stor källa till utveckling. I många andra länder är det helt stängda dörrar mellan de olika teamen, säger Tomas Mårtensson.

Eftersom samtliga längd- och skidskyttetävlingar kommer att gå på kvällstid i PyeongChang så testar man i huvudsak under samma tidsintervaller även nu. Man försöker efterlikna tävlingssituationen så gått det går.

Så den stora frågan, är skidor enbart en materialsport? Är det verkligen vallateamen som avgör OS-tävlingarna, är det inte åkarna?

-Självklart är det åkarna som avgör. Om du inte har prickat formen som åkare så spelar inte glidet någon roll. Men när du är mitt i formtoppen, då är ALLT avgörande. Då kan minsta lilla sak skilja ett guld från en sjundeplats. Det är då det gäller att ha bäst skidor och det ska vi ha, säger Tomas Mårtensson.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper