Publicerad 27 december 2016

Kanadaflytt ska lyfta Joshi

Möt konståkerskan Joshi Helgesson som har tagit ett omtag i sin OS-satsning och flyttat till Kanada för att träna med de bästa.

Med ett och ett halvt år kvar till det stora målet OS i Pyeong Chang 2018 bestämde sig konståkerskan Joshi Helgesson för att byta träningsmiljö. Under juli gick flyttlasset till konståkningsmeckat Kanada där Joshi nu ingår i topptränare Brian Orsers träningsgrupp vid exklusiva Toronto Cricket, Skating & Curling Club.

-Jag har varit här och tränat under några somrar innan jag bestämde mig för att flytta hit. Jag har alltid känt att det är en riktigt bra atmosfär runt isen och man är alltid tillsammans med världsåkare på isen, förklarar Joshi om valet av Toronto.

Joshi Helgesson (fjärde åkare från höger) tillsammans med sin träningsgrupp i Toronto. Foto: SOK

Joshi Helgesson (fjärde åkare från höger) tillsammans med sin träningsgrupp i Toronto. Foto: SOK

Joshi i samtal med tränare Brian Orser, som själv har två OS-silver i konståkning från Sarajevo 1984 och Calgary 1988. Foto: SOK

Joshi i samtal med tränare Brian Orser, som själv har två OS-silver i konståkning från Sarajevo 1984 och Calgary 1988. Foto: SOK

I sin träningsgrupp tränar Joshi dagligen med bland annat världsmästaren Javier Fernandez och OS-mästaren Yuzuru Hanyu. Varje dag står två ispass och varierande fysträning med inslag av styrketräning, kondition och yoga på träningsschemat.

Genom Topp och talang hjälper SOK till med kostnaderna tillsammans med Konståkningsförbundet så att Joshi har möjlighet att bo i Kanada fram till OS i Pyeong Chang 2018.

-Det här är ett bra exempel på där SOK:s Topp och talangstöd kan göra skillnad. Det är enormt utvecklande att befinna sig i en träningsmiljö där man varje dag får träna med världens bästa åkare, säger Carina Skoog sportchef på SOK.

-Den största skillnaden är naturligtvis de tekniska förändringarna i min teknik och åkning som mina nya tränare Brian Orser och Ghislain Briand har lagt fram. Sedan har jag även fått utvecklas på det personliga planet vilket har gjort att jag blivit mer självständig och drivande i min träning” säger Joshi.

Joshi har sitt långsiktiga fokus inställt mot OS i Peyong Chang 2018. Efter ett par veckor hemma med familjen i Tibro under jul och nyår bär det tillbaks till Toronto för finslipning och toppning mot EM i slutet av januari och förhoppningsvis VM i månadskiftet mars/april.

-Det viktigaste under det kommande året blir att vänja sig med de nya träningsrutinerna. Jag vet att det tar tid innan de teknikändringar jag gör sitter i tävlingssituationen men jag känner att jag utvecklas hela tiden och till Peyongchang 2018 kommer det att sitta där, säger Joshi Helgesson.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper