Publicerad 21 november 2016

Carolina Klüft är nyvald till aktivas kommitté i SOK

Carolina Klüft är nyvald till aktivas kommitté i SOK. I förra veckan tog Carro, som bland annat vann OS-guld i sjukamp vid Olympiska spelen i Atén 2004, plats i SOKs aktivas kommitté som har till uppgift att ”ta tillvarata de aktivas intressen och vara en länk mellan de aktiva och SOK”. Under sin aktiva karriär hade hon värdefull hjälp av Sveriges Olympiska Kommitté.

Carolina vinner OS-guld i Aten 2004. Foto: TT

Carolina vinner OS-guld i Aten 2004. Foto: TT

– SOK har betytt mycket för mig i min elitidrottssatsning. De skapade goda förutsättningar. Inte bara ekonomiskt utan även kunskapsmässigt, säger hon. Nu när hon nu går in som medlem av SOK:s aktivas kommitté gör hon det på ett ambitiöst sätt. – Jag hoppas att kunna bidra med mina erfarenheter och lärdomar från min elitidrottskarriär. Det är min förhoppning att få tillföra mitt engagemang och perspektiv. Under stora delar av sitt liv har Carolina fokuserat på ständig utveckling i det hon engagerar sig i. Detta gäller även för Sveriges Olympiska Kommitté som organisation. – Alla organisationer har utvecklingspotential och det är därför jag sätter mig i aktivas kommitté i SOK. Det finns fortfarande mycket att förbättra.

Carolina Klüft under OS i Beijing 2008. Foto: TT

Carolina Klüft under OS i Beijing 2008. Foto: TT

Författare till självbiografi
Under tisdagskvällen den 15 november besökte Carolina Klüft Sundbybergs huvudbibliotek i Signalfabriken. I ett författarsamtal frågades hon ut om sin nya självbiografi som heter ”Livet är en sjukamp” och ges ut på Norstedts förlag. Samtalet handlade självklart en hel del om hennes enastående friidrottskarriär men även mycket om personlig utveckling och samhällsfrågor. En av de första frågorna handlade om bakgrunden till boktiteln ”Livet är en sjukamp”. – Jag är en mångkampare i själ och hjärta, förklarade Carro och önskade med detta förmedla att det är så hon ser på livet än idag i en bredare bemärkelse. Hon beskrev hur mycket träningsgruppen i Växjö och landslaget bidrog till hennes idrottsliga utveckling. En person som hon framhöll påtagligt var förbundskapten Ulf Karlsson som lyckades kombinera ett ledarskap som byggde på teamkänsla och gemenskap samtidigt som han bejakade de olika individernas unika personligheter. – Man fick vara olika. Jag vågade lämna min comfort zone.

”Skulle aldrig kunna vara som Stefan Holm”
Carro var under samtalet inne på vikten av att sådana skilda personligheter som hon själv och Stefan Holm kände sig hemma i den miljö som präglade elitfriidrottssverige under några år i början på 2000-talet. Det kände en trygghet. – Det måste finnas frihet inom ramarna. Jag skulle aldrig kunna vara som Stefan Holm och han inte så flummig som jag. Hon framhöll hur hon vid skilda tider i livet använt idrotten som en ventil när hon varit arg eller ledsen med anledning av något som hänt. Det gäller bland annat när hon en tid mobbades i skolan. – Jag tog revansch på mina plågoandar och slog dem i höjdhopp. År 2000 deltog Carro i Nordiska Mästerskapen i mångkamp och efter att haft negativa tankar inför tävlingen ramlade hon i det inledande häckloppet. Men hon gav inte upp utan satsade hundraprocentigt vidare. – Efter det slog jag fem personliga rekord, av ren ilska, berättar hon.

Tog tydlig ställning
Idrottspolitikern Carolina Klüft var tydlig under kvällen. – Det är skamligt att det finns elitsatsning för barn. Samtalet kom in på doping och här var sjukampsikonen solklar i sin argumentation för nolltolerans och det egna ansvaret. Hon fångade publiken med ett par meningar om det hundraprocentiga avståndstagandet från doping, medicinsk etik och den rädsla för att bli lurad som detta förde med sig. – Aldrig lämnade jag min mattallrik eller vattenflaska ur åsyn. Jag ville visa att man kan bli bäst i en av de tuffaste grenarna utan minsta kosttillskott. Ett annat ämne som publiken var speciellt intresserad av var nervositeten och ovissheten efter två övertramp i längdhopp under sjukampen när Världsmästerskapen avgjordes i Paris år 2003. Carro berättade hur det var att sätta en hel nation i ett spänt mentalt läge. – Två förlossningar satte jag igång. Ett av de barnen är uppkallat efter mig.

"Journalister ska hålla sig till ämnet"
Som TV-journalist under de senaste åren är det uppenbart att hon fått en större förståelse för mediernas arbete. Samtidigt var det tydligt under författaraftonen att hon fortfarande anser att en del journalister gick för långt i sin attack på henne som person. Kritik har hon inget emot att ta emot men framhöll att det ska vara i de aktuella sakfrågorna och inte i form av angrepp på hennes personlighet. – Journalister ska hålla sig till ämnet och ställa relevanta frågor.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper