Publicerad 23 september 2016

"Laget ska vara i toppform varje februari - under tre års tid"

VM 2017 Sankt Moritz, OS 2018 PyeongChang och slutligen hemma-VM i Åre 2019 - headcoach för det alpina damlanslaget, Lars Melin, har tagit ett rejält sikte mot framtiden.

- VM i Schweiz i februari 2017. Det är första målet.

Lars och dem alpina damerna befinner sig just nu på läger i Schweiz. Det är lagets fjärde läger så här långt och fokus förmiddagar är teknikträning på skidor, följt av fys på eftermiddagarna. Allt enligt den progressionsplan som laget följer inför premiären på världscupen i Sölden, Österrike, i oktober.

- Givetvis vill vi åka bra även på världscupen. Åker man bra på världscupen, då får man bra självförtoende inför VM. Att man är med på bägge ställena. Både fysik och psyksisk. De stora utamnaingarna för laget är givetvis att alla håller sig skadefria. Att de kan jobba på enligt den plan man har, förklarar Lars.

Lars är nöjd med planen så långt. Det är viktigt att det inte infaller störningar samt att de är förberedda på på hur snötillgången blir. T ex blev slalompremiären i finska Levi inställt pga snöbrist förra året.

- Det gäller att vara beredd på ändrade planerna. När det inte blir det som man tänkt med planeringen, så får man försöka göra det så bra som möjligt, säger Lars.

Lars Melin, Headcoach, dam Alpin. Foto: TT

Lars Melin, Headcoach, dam Alpin. Foto: TT

Laget har sitt dagliga arbete, men givetvis tänker de på OS. Den här säsongen, efter VM kommer Lars och gänget att göra en resa till Sydkorea för att titta på alternativen till en pre-camp.

- Vi har alternativen, men vi vill gärna se dem också. Vi åker till Pyongcheng för att åka skidor i två dagar. VMs sista dag är den 18 februari så jag och alpin chef Tommy Eliasson, anländer den 23 februari och de andra kommer efter den 28:e. Vi tittar på Yabuli Ski resort i Kina och Shiga Kogen i Japan. Det är två helt olika ställen, men i Yabuli kan det vara riktigt kallt, så vi vill gärna checka av snön, säger Lars.

Det är viktigt att det inte är för aggressiv snö för de svenska åkarna och i Sydkorea upplevde Lars att snön var väldigt lik den vi har i Sverige

- Under OS kommer tjejerna ha en tävling nästan direkt, sen är det nio dagar öppning till nästa. Då måste vi hitta någonstans att vara och träna, menar Lars.

Lars betonar fokuset att damerna ska kunna prestera sitt absolut yttersta just de dagarna.

- Vi försöker hela tiden arbeta för att kunna vara i absolut topp i februari-månad. I fjol lyckades vi bra med vårt precamp, så vi kommer ta med oss det inför detta. Nu gäller det inte att bara vara i topp för februari 2017 utan vi ska lyckas även på OS 2018 och hemma-VM 2019 - så tre år framöver ska vi ha en februaritopp, säger Lars.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper