Tinne Wilhelmsson Silfvén under OS 2012, Foto: Tobias Röstlund/TT

Publicerad 2 juli 2016

Tävlingarna i Falsterbo avgörande för de sista OS-platserna

Svensk ridsport har genom åren bidragit till flera svenska OS-medaljer, men inte sedan 1984 har det blivit en OS-medalj i dressyr. Kanske är det äntligen dags i Rio? Starka resultat under säsongen visar åtminstone att kapaciteten finns där.

Genom tiderna har svensk ridsport vunnit imponerande 40 medaljer, vilket internationellt endast övertrumfas av sportens stormakt Tyskland. För dressyrlandslaget har det dock varit skralare. Sist man klev upp på en olympisk prispall var för 32 år sedan, under OS i Los Angeles 1984. Då var det Louise Nathorst. Ingamay Bylund och Ulla Håkansson som red hem bronset i lagtävlingen. På OS i London 2012, slutade det svenska laget på en femte plats. Så vad talar för att trenden ska brytas och det ska kunna bli en dressyrmedalj i Rio?


--Att Tinne Vilhelmsson Silfvén, på hästen Don Auriello, kom tvåa i världscupsfinalen  och Patrik Kittel på Wastermill Scandic kom fyra, visar att vi har två ryttare i världsklass. Sedan får vi se hur långt det räcker när vi väl kommer till OS, säger förbundskapten Bo Jenå.

Förbundskapten Bo Jenå, Foto: Adam Ihse/TT

Dressyrryttarna Tinne Vilhelmsson Silfvén (rankad 7:a i världen) och Patrik Kittel (rankad 12:a i världen) togs ut till OS-truppen redan i maj, och igår (1 juli) togs Juliette Ramel och Therese Nilshagen ut till lagtävlingarna i dressyr. Flera ryttare kämpar om resterande platser i truppen.


-Tävlingarna i Falsterbo kan bli avgörande för vilka som kniper de sista platserna i laget. Sedan går flyget från Belgien direkt till Rio den 1 augusti. Hästarna transporteras sedan direkt in till tävlingsplatsen och slipper därmed karantänen, man kan säga att tävlingsområdet blir karantän under OS, säger Bo Jenå.


Sedan återstår det att se om den över trettio år långa medaljtorkan är över när OS i Rio summeras. Förbundskapten Bo Jenå har i alla fall klart för sig vilka huvudkonkurrenterna är:

-I första hand är det Tyskland, men även Holland och Storbritannien är klara medaljfavoriter. USA och Spanien är – utöver oss själva –  också starka utmanare om medaljerna, säger Bo Jenå.


Det svenska dressyrlandslaget kvalificerade sig till OS genom en femteplats i EM. Dressyrtävlingarna i Rio avgörs i Deodoro mellan 10-15 augusti. De trettio främsta ekipagen under lagtävlingen kvalificerar sig för den individuella tävlingen.

 

Artikeln är del 7 i en artikelserie om de svenska förbundskaptenerna. För tidigare artiklar se:

Del 6: Per Olof Claesson - Rodd Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Del 5: Thomas von Scheele - Bordtennis Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Del 4: Siw Karlström - Gång Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Del 3: Ola Lindgren - Handboll Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Del 2: Helena Andersson Melander - Gymnastik Länk till annan webbplats.

Del 1: Fariborz Besarati - Brottning

 

Partners

Huvudsponsorer, logotyper