Fredrik Lindberg. Foto: SOK

Publicerad 29 oktober 2015

OS-medaljören curlingens nya, unga ledare

Fredrik Lindberg tog curlingbrons på OS i Sotji 2014 i lag tillsammans med Niklas Edin som skipper. Idag är rollerna ombytta och Fredrik är coach till Niklas nya lag som satsar mot OS i Pyeong Chang 2018.

Efter OS-bronset i Sotji 2014 stod det klart att det framgångsrika laget med Niklas Edin som skipper, Sebastian Kraupp, Viktor Kjäll och Fredrik Lindberg skulle splittras. Det är en framgångsrik curlingkarriär med bland annat två OS-deltagande, ett OS-brons och ytterligare sex VM- och EM-medaljer som Fredrik Lindberg lämnar bakom sig.

- Jag älskar att tävla men det kändes som rätt tillfälle i livet att börja göra något annat. Jag ville plugga men samtidigt så ville jag gärna behålla en fot inom curlingen och dela med mig av den kunskap och de erfarenheter jag har samlat på mig under åren, säger Fredrik Lindberg.

Fredrik berättar att lösningen kom när han och Niklas Edin satt i Karlstad och diskuterade framtiden. Niklas ville fortsätta satsa och hade bildat ett nytt lag i Karlstad med framtidsspelarna Oskar Eriksson, Christoffer Sundgren och Kristian Lindström. Kunde Fredrik tänka sig att jobba som coach åt laget?

Och så blev det. Nu studerar Fredrik civilingenjörsprogrammet med inriktning energi och miljöteknik på heltid i Karlstad och jobbar samtidigt som coach till Lag Edin. Plötsligt har rollerna mellan Fredrik och Niklas blivit ombytta. Tidigare var det Niklas i form av skipper som stod för de slutgiltiga besluten. Nu ska plötsligt Niklas rätta sig efter Fredriks synpunkter. Det rollombytet tycks de båda ha klarat relativt bra.

- Jag använder min erfarenhet för att ytterligare utveckla den nya och framgångsrika konstellationen. Niklas lägger fortfarande upp spelstrategin. Han är bäst på det så det lägger jag mig inte i. Jag fungerar som en övervakande monitor som får en helhetsblick över deras spel. Jag kan ifrågasätta spelvalen och få dem att reflektera över sitt spel. I curling är det viktigt att förstå varför man gör de val man gör även om resultatet inte alltid blir det bästa. Det är så man utvecklar sitt spel och tar det till nya nivåer, säger Fredrik Lindberg.

Fredrik Lindberg, till höger och Viktor Kjäll, till vänster är redo att sopa Niklas Edins sten under OS i Sotji 2014. Foto: Jack Mikrut, SOK

Fredrik Lindberg, till höger och Viktor Kjäll, till vänster är redo att sopa Niklas Edins sten under OS i Sotji 2014. Foto: Jack Mikrut, SOK

Fredrik hade en ledande roll under sin aktiva curlingtid, där han alltid var den som spelade ut curlingstenarna som etta eller tvåa i varje omgång. Det är också dessa positioner som han lägger mest tid på att utveckla i det nya herrlaget. Glenn Östh som är SOK:s sportchef för curling är mycket nöjd över lösningen.

-Det är en genial lösning som jag ser det. Generellt inom all svensk idrott råder det brist på duktiga ledare. Curlingen speciellt har utvecklats mycket de senaste åren så att till och med gamla mästare har svårt att hänga med i strategier kring spelet. Det här är ett önskescenario att Fredrik, direkt från en avslutad karriär som färsk OS-medaljör, har kraft och energi att vilja dela med sig av sina erfarenheter till kommande generation, säger Glenn Östh.

Förutom det faktum att Fredrik är hemma betydligt mycket mer nu så har steget från aktiv till ledare inte inneburit någon dramatik för Fredrik.

- Det gäller skilja på när jag är ledaren Fredrik och kompisen Fredrik. Sen är det klart att jag saknar att själv få stå där på isen på de stora tävlingarna, men samtidigt är det många fördelar med den nya rollen som ledare. Nu får jag till exempel gå på ledarmöten och faktiskt säga vad jag tycker om hur saker fungerar på en tävling. Som aktiv fick man bara finna sig hur arrangörerna hade löst vissa saker. Och sen så vore kul att få uppleva ett OS som ledare också, säger Fredrik Lindberg och ler.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper