Deltagarna i IOA:s 55:e Session framför Akropolis. Foto: IOA

Publicerad 1 oktober 2015

Olympia ger avtryck på unga ledare

Internationella Olympiska Akademin i Aten, Grekland, arrangerade för 55:e gången en session för unga deltagare. På plats fanns tre svenskar från olympiska förbund.

De svenska deltagarna, Sebastian Kraupp, curling, Hanna Plato, kanot och Jalmar Sjöberg, brottning. Foto: Privat

De svenska deltagarna, Sebastian Kraupp, curling, Hanna Plato, kanot och Jalmar Sjöberg, brottning. Foto: Privat

- Olympiavistelsen gjorde avtryck i våra liv och det är en resa som vi alla tre kommer att minnas. Det är svårt att med ord förklara vad vi fått uppleva och läras oss under de här två veckorna. En sådan här session måste upplevas på egen hand för att göra den rättvisa, säger med en mun de tre svenska deltagarna Hanna Plato, kanot, Jalmar Sjöberg, brottning, och Sebastian Kraupp, curling.

Den Internationella Olympiska Akademins session för unga deltagare samlade nära 200 personer från 90 länder i åldern 20 – 35 år. Sessionen mål är att sprida kunskap om den olympiska rörelsen och vad den står för samt ett speciellt tema för varje session.

Denna gång var temat olympism, utbildning och utveckling. Sessionens föreläsningar kunde också följas via internet för första gången. 19 000 personer följde sessionen på det viset.

Innan sessionen startade fick deltagarna en två dagars vistelse i Aten där ikoniska platser som antika Olympiastadion och Akropolis besöktes innan deltagarna åkte till Olympia.

Där väntade fullmatade dagar med bland annat föredrag av Nawal El Moutawakel, som vann OS-guld på 400 meter häck i Los Angeles 1984, och som nu är vice ordförande i Internationella Olympiska Kommittén. Hon kunde berätta om sin idrottsliga resa fram till OS-guld och senare om hennes arbete inom IOK.

Nawal El Moutawakel, OS-mästarinna på 400 meter häck från Los Angeles 1984, numera vice ordförande i IOK. Foto: IOA

Nawal El Moutawakel, OS-mästarinna på 400 meter häck från Los Angeles 1984, numera vice ordförande i IOK. Foto: IOA

Föredrags hölls under dagarna med bland annat ämnen som olympiska kulturer, hur det olympiska började, respekt och fundamentala värderingar, utbildning och kultur inom IOK, olympismen som fredsrörelse, olympiska rörelsen och spelens framtid och information från aktivas kommitté om bland annat övergången till ett civilt liv efter idrottskarriären.

Grupparbeten stod också på programmet liksom besök på det olympiska området i Olympia.

- Vissa föreläsare berörde ämnen som på ett mycket inspirerande sätt som gjorde att min kunskapsbank växte enormt. Efter det här kommer jag se Olympiska spelen ur helt andra ögon, säger Hanna Plato.

- Det här var en positiv upplevelse med givande dagar där jag lärde mig mycket, säger Jalmar Sjöberg.

- Jag har skaffat mig vänner över hela världen och fått en inblick i olika länders kulturer, säger Sebastian Kraupp.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper