Foto: TT

Publicerad 1 september 2015

OS-medaljen gav mersmak

Hon tog OS-brons i Sotji och vann Världscupen förra säsongen. Men Sveriges stora skicross-stjärna, Anna Holmlund, är allt annat än mätt på framgångar.

Egentligen är det en bragd att hon överhuvudtaget kan stå på ett par skidor.

Anna Holmlund slet av korsbandet samt skadade meniskerna och ligamenten 2012. En riktigt otäck skada där beskrivningen löd att det i stort sett endast var huden som höll knät på plats.

Året därpå drabbades hon av en ny knäskada och läkarna bad henne då att beakta att det faktiskt finns annat här i livet än skidåkning. Men Anna Holmlund trotsade smärtorna och ett år senare stod hon på OS-prispallen i Sotji som bronsmedaljör.

-Men jämfört med OS-säsongen så är det nu en stor skillnad på hur jag känner mig i kroppen. Då var jag livrädd och tänkte hela tiden: ”Krascha nu bara inte…”. Nu vill jag pusha på och hela tiden åka snabbare. Min kropp börjar långsamt komma ikapp. I dag kan jag nästan göra allt. Jag har tagit nya kliv varje år, säger Anna Holmlund som för närvarande är mitt uppe i sin försäsongsträning.

Anna in action i Sotji 2014. Foto: Jack Mikrut, SOK

Sommar ägnat åt styrka och kondition

Sommaren har till stor del ägnats åt styrke- och konditionsträning med fys-tränaren Jonas Engkvist.

Det i skicross så viktiga startmomentet har slipats med en specialutformad startgrind. Underlaget har varit gräs eller en så kallad ski-track som består av diskborstliknande strån.

-Det handlar om att förbättra accelerationen i starten. Jag brukar göra omkring 20 starter på 30 minuter. Det är väldigt effektivt och blir samtidigt också en form av grenspecifik styrketräning.

Sommar i all ära. Heter man Anna Holmlund och är en av världens främsta skicross-åkare så har man förstås också känsla för snö.

-Jag hade en ganska strulig vår med mycket sjukdomar. Men därefter har det flutit på bra och nu längtar jag efter att få åka skidor. Vi drar nu iväg på det första snölägret i norska Juvas. Det är både lättillgängligt och bra förutsättningar där.

Målet - behålla tätpositionen

Den närmaste tiden kommer innebära en hel del flackande för Anna Holmlund. Träningsläger på olika orter med snötillgång varvas med fys-träningen på hemmaplan. Två till tre träningspass per dag och lediga söndagar är den normala träningsrytmen.

Segern i förra årets Världscup har inte gjort Anna Holmlund mätt och bekväm. Tvärtom.

-Jag vill bara fortsätta och strävar efter att behålla min position. Jag är väldigt medveten om att det finns många duktiga åkare från länder som till exempel Kanada, Schweiz och Österrike.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper