Anna Holmlunds OS-brons hade karraktären av bragd. Foto: Jack Mikrut, SOK.

Publicerad 21 februari 2014

Annas bronsbragd

Anna Holmlunds bronsmedalj i skicross bar bragdens stämpel.

Ett år före OS-tävlingarna i Sotji kraschade Anna på träning i Frankrike. Två stora knäoperationer och över 100 dagar på kryckor stod hon ändå på startlinjen i Sotji mot alla odds.

I kvalet hade Anna tredje bästa tid och vägen fram till final gick utan några större problem. Seger i åttondelsfinal och semifinal och en andra plats i kvartsfinalen visade att Anna ville vara med och slåss om medaljerna i finalen.

I finalen ställdes Anna mot två kanadesiskor och en fransyska. Anna låg länge fyra utan något riktigt häng på de övriga tre som verkade ha snabbare skidor. Men när rutinerade Ophélie David, Frankrike, föll efter drygt halva loppet kunde Anna säkra sin bronspeng. Åt de två kanadesiskorna kunde Anna inte göra något.

Vägen till OS-bronset var kantad av skador. Inför OS i Vancouver 2010 kraschade Anna och fick vila fram till OS-starten. Väl där blev det en sjätte plats. Anna kunde senare vinna den totala världscupen efter fem segrar och en tredje plats i världscuptävlingarna.

Kommande säsong tog slut innan den började. Ytterligare en krasch på träning inför världscuppremiären, korsbandet av i vänster knä, spolierade hela den säsongen.

Den så viktiga säsongen före OS i Sotji var Anna tillbaka i tävling igen. Men även den säsongen tog slut innan den var slut. Denna gång efter fem tävlingar. På träning i Frankrike kraschade Anna igen. Nu var det höger knä som drabbades. Knäskålsenan, korsband, inre ledband och två menisker demolerades. Tio månader före OS var prognosen för en OS-start inte god.

Men Anna visade en otrolig vilja och gjorde den omöjliga och förvånade den samlade expertisen av läkare och, fysioterapeuter genom att inte bara komma till start i Sotji utan ckså ta medalj.

 

Partners

Huvudsponsorer, logotyper