Världshändelser ger konsekvenser
Flera världshändelser fick konsekvenser för deltagandet av OS i Melbourne 1956. Ungernkrisen 1956 fick konsekvenser för spelen liksom Frankrike, England och Israels anfall mot Egypten.
Dagen efter den sovjetiska invasionen av Ungern, 5 november, beslöt SOK att man skulle delta i sommarspelen men samtidigt vädjade SOK till IOK att man skulle bereda Ungern möjlighet att delta på IOK:s bekostnad. Truppledningen fattade sedan det slutliga beslutet att delta den 18 november i förläggningen i Melbourne. Prins Bertil tvingades dock avstå från resan på grund av det politiska läget.
Tre nationer beslutade att inte delta i Melbourne på grund av den sovjetiska invasionen och det var Schweiz, Spanien och Holland. Anfallet på Egypten innebar att Egypten, Libanon och Irak lämnade återbud.
Den sovjetiska truppen bemöttes av värdnationen artigt men kyligt och berömd är vattenpolomatchen mellan just Sovjet och Ungern. En match som urartade i hårt och ruffigt spel och där man kan konstatera att båda lagen hade lika stor del i att matchen urartade.
Tyskland som enat lag
I Melbourne uppträdde för första gången ett kombinerat lag från Öst- och Västtyskland. IOK-presidenten såg detta som en stor seger för inte minst honom själv och den olympiska rörelsen att man lyckats med något som politikerna gått bet på. De båda staterna uppträdde även 1960 och 1964 med alltyska lag.